Dosare penale după protestul transportatorilor și fermierilor

Dosare penale după protestul transportatorilor și fermierilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Șeful Poliției Române, Benone Marian Matei, a afirmat, luni, că se incită la violență pe grupurile de socializare, în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor, iar anumite persoane îndeamnă oamenii să pună mâna pe lopeți şi pe topoare pentru a-şi face dreptate. Pe de altă parte, după noi negocieri la guvern, premierul Marcel Ciolacu a cerut urgentarea elaborării actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermieri și transportatori.

Șeful Poliţiei Române a oferit câteva exemple de incitare la violență care sunt transmise pe grupurile de socializare. „Să vă dau câteva exemple transmise pe acele grupuri: «Haideţi să le luăm maşina de poliţie pe sus şi să mergem la guvern, că altfel nu se mai poate», «Haideţi să luăm topoarele şi să mergem pe jos la guvern» sau mesaje de genul «Bătaia este ruptă din rai», «Haideţi să punem mâna pe lopeţi şi pe topoare şi să ne facem dreptate». Este evident că aceste mesaje incită la violenţă şi facem tot ce putem şi desfăşurăm activităţi specifice pentru identificarea persoanelor care transmit astfel de mesaje. Scopul activităţilor noastre este unul preventiv şi desfăşurăm activităţi în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a precizat Benone Marian Matei.

Șeful Poliției Române a fost întrebat şi despre acuzaţiile Sindicatului Europol, care a afirmat că poliţiştii au fost fortaţi de superiori să spargă protestele prin acordarea de amenzi şi prin blocarea drumurilor cu autospecialele. „Pot să vă transmit că la acest moment dispozitivele au fost foarte clare pentru respectarea legii, nimic altceva. Respectarea legii nu este opţională şi au fost emise dispoziţii clare pentru a respecta legea şi pentru a proteja populaţia”, a declarat şeful Poliţiei.

Benone Marian Matei s-a referit şi la incidentul de la Constanţa, când un poliţist a îndreptat arma către o maşină: „Acea armă era neletală şi, după cum am văzut cu toţii, a fost îndreptată către blocul motor al maşinii şi nu asupra unei persoane. Sunt luate măsuri specifice pentru protecţia cetăţenilor şi a poliţiştilor. Nu mi se pare firesc ca un cetăţean să forţeze un baraj”.

Premierul Ciolacu a cerut, luni, urgentarea elaborării actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermieri și transportatori, a anunțat guvernul, la finalul întâlnirii cu reprezentanții protestatarilor, potrivit news.ro. De asemenea, s-a discutat despre situația verificării în teren a problemelor semnalate de cei care protestează.

Astfel, din primele date primite, s-a reconfirmat faptul că, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, de unde mărfurile au plecat la export. De asemenea, de la începutul anului, pe lista de mărfuri care fac obiectul acordului cu Ucraina privind importul pe bază de licență au fost adăugate făina și zahărul. „Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, le-a transmis premierul miniștrilor prezenți. Premierul și întreaga echipă de miniștri s-au declarat dispuși să continue dialogul civilizat și rațional, care să contribuie la soluționarea problemelor legitime reclamate.

Citit 732 ori Ultima modificare Luni, 15 Ianuarie 2024 18:59

1 comentariu

  • postat de Ion
    Marți, 16 Ianuarie 2024 10:35
    82.79.117.***
    Activitati "preventive" la fel de rapide ca la "incitare" pot efectua si in cazul traficului de droguri, persoane, furturi, etc? Ca parca la astfel de cazuri se vaita ca nu au personal, ca nu au conditii, ca le trebuie sporuri, etc.... Cum de reusesc acum??
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.