"Marele zid țigănesc" din Baia Mare va fi demolat
Foto: Mugur Vărzariu

"Marele zid țigănesc" din Baia Mare va fi demolat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Primăria Baia Mare este obligată, printr-o decizie definitivă a Tribunalului Maramureș din 14 februarie, să demoleze un zid pe care l-a ridicat în 2011 pentru ca populația romă să locuiască separat de restul locuitorilor, informează G4Media.

În timpul unui proces care a durat aproape patru ani, deschis de fotograful și activistul civic Mugur Vărzariu, prin Asociația "Loving Colours", judecătorii au decis, în ambele instanțe, că zidul reprezintă discriminare și trebuie să fie demolat în maximum trei luni. Dacă primăria, condusă în tot acest timp de Cătălin Cherecheș (cel care a și ridicat zidul, iar în prezent este fugar în Germania, fiind condamnat definitiv pentru corupție), nu se va conforma, atunci asociația reclamantă are dreptul să dărâme zidul, au mai stabilit magistrații.

Potrivit sursei citate, la scurt timp după ce a fost ales primar în Baia Mare, din postura de fost deputat independent, Cătălin Cherecheș a cerut să fie ridicat un zid de circa doi metri înălţime, care să despartă complexul social cu blocurile în care locuia populația romă de restul orașului. Cum a justificat primăria segregarea romilor? Copiii romilor trebuiau "protejați" de eventuale accidente rutiere, dat fiind faptul că artera din apropierea blocurilor era intens circulată.

Decizia a stârnit largi dezbateri în presa vremii, fapt care a amânat o săptămână lucrările. Dar în iulie 2011, zidul, lung de 100 de metri, a fost gata: "Marele zid țigănesc a fost finalizat" titrau televiziunile. Alte publicații ridicau întrebări despre adevăratul scop al realizării zidului: îi protejează sau îi izolează pe romi? Zidul de doi metri i-a nemulțumit și pe romi, și pe restul băimărenilor. Pentru primii era prea înalt și se simțeau "ca la pușcărie", pentru ultimii era prea jos, încă puteau fi "atacați cu pietre" și trebuia ridicat mai sus.

Citit 580 ori Ultima modificare Marți, 27 Februarie 2024 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.