Fugarii condamnați vor plăti costurile repatrierii

Fugarii condamnați vor plăti costurile repatrierii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un proiect iniţiat de Ministerul Justiţiei, care prevede că persoanele condamnate la închisoare, care au fugit din ţară, vor suporta costurile aducerii lor în România, a fost adoptat joi în şedinţa de Guvern şi trimis în Parlament, pentru a fi aprobat în procedură de urgenţă.

"Este vorba de un proiect de lege adoptat de Guvern în procedură de urgenţă, care presupune un lucru de bun-simţ şi absolut normal într-un stat de drept: dacă ai fugit din ţară şi ai avut bani să eviţi executarea pedepsei în penitenciarele româneşti, atunci când eşti adus de statul român înapoi în sistemul penitenciar, prin punerea în aplicare a mandatului de extrădare, vei scoate bani din buzunar. Se referă strict la persoanele urmărite internaţional şi această iniţiativă îmbunătăţeşte cadrul legislativ existent în domeniul cooperării judiciare internaţionale", a declarat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, după şedinţa de Guvern.

Ea a explicat că sunt două situaţii pe care le prevede legea, respectiv când fugarul se sustrage de la urmărirea penală sau judecată şi a doua situaţie - când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei, având o condamnare definitivă în instanţă.

Alina Gorghiu a precizat că, în anul 2023, statul român a achitat 10 milioane de lei pentru aducerea în ţară a 803 fugari.

Citit 386 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2024 16:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.