Vânători de finanțări în proiectele PNRR

Vânători de finanțări în proiectele PNRR
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Până în august 2026, toate proiectele din PNRR trebuie finalizate, însă sunt multe investiții în energie care sunt întârziate, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns aici este existența unor "vânători de finanțări", care realizează proiecte pe hârtie pentru care cer finanțare, dar pe care apoi nu le dezvoltă, ci le vând altor companii.

"Cred că suntem într-o oportunitate istorică din punctul de vedere al investițiilor. O să vă dau o cifră care o să vă uimească: acum, când discutăm, avem la dispoziție peste 20 miliarde de euro", a spus Câciu, citat de HotNews, în cadrul conferinței Energy Forum, organizată de DC News. Este vorba de PNRR - 5 miliarde de euro, fondurile de coeziune - 3 miliarde de euro, Fondul de Modernizare - 16 miliarde de euro, iar din 2026 va mai veni o alocare de 5 miliarde de euro din Fondul Social pentru Climă.

"Toți actorii din acest angajament trebuie să stea la masă să găsească soluții, pentru că avem proiecte întârziate. Trebuie să fim foarte sinceri cu chestiunea asta. Dacă nu suntem sinceri, în 2026 vom descoperi că nu am realizat ce ne-am propus și vom pierde sume puse la dispoziție gratuit. Nu avem timp să stăm şi să spunem că este totul perfect. Vă dau un alt exemplu: vânătoarea de finanțări. Există la acest moment în apelurile deschise vânători de afaceri, care depun proiectul, dar nu îl vor implementa, ci caută un producător care va investi într-un parc. Chestiile astea trebuie eliminate, dacă vrem să scurtăm pașii pentru a realiza investiții", a arătat Câciu.

Citit 390 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2024 16:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.