Sindicatele cer o reformă fiscală urgentă

Sindicatele cer o reformă fiscală urgentă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Blocul Național Sindical (BNS) și cele 29 de federații afiliate cer o reformă fiscală urgentă, atrăgând atenția că sistemul fiscal din România este în acest moment unul al excepțiilor de la regulă. Sindicaliștii susțin că „modelul pe care îl avem astăzi este vinovat pentru riscul ridicat de sărăcie, pentru inechități sociale exagerate, pentru migrația masivă a populației active, pentru rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor sau pentru incapacitatea statului de a asigura prestații sociale la un nivel adecvat”.

„În repetate rânduri au fost reduse cotele de impunere pentru mediul de afaceri, dar și pentru anumite categorii profesionale, fluturând sloganul unei posibile mai bune conformări și colectări. Acest lucru nu s-a întâmplat. Este și motivul pentru care sarcina fiscală pe muncă este una dintre cele mai ridicate din Europa, România având una dintre cele mai mici ponderi în PIB a veniturilor din contribuții sociale și impozit pe venit din blocul comunitar. Aplicarea unei cote unice de impunere, cumulată cu un nivel semnificativ de evaziune fiscală, a condus la acest paradox: cei corecți sunt sancționați și pedepsiți să plătească mai mult pentru a acoperi necesarul de finanțare al unui stat care nu este capabil să aplice o politică fiscală corectă și echitabilă. Exercitarea eficientă a funcțiilor statului de drept necesită un nivel adecvat al veniturilor fiscale. Modul în care se așază sarcina fiscală fiind un instrument de redistribuire a bunăstării la nivelul societății și, totodată, o măsură care să determine reducerea inegalităților la nivelul societății", afirmă reprezentanții BNS.

Citit 377 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2024 15:09

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro