Summit la Roma | UE strânge rândurile la 60 de ani de la constituirea organizaţiei

Summit la Roma | UE strânge rândurile la 60 de ani de la constituirea organizaţiei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele României, Klaus Iohannis participă astăzi, alături de toţi liderii statelor membre ale Uniunii Europene, de Papa Francisc, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la summitul informal de la Roma, eveniment care marchează 60 de ani de la înfiinţarea organizaţiei. 

Pe data de 25 martie 1957, şase ţări europene au semnat Tratatul de la Roma prin care s-au pus bazele Comunităţii Economice Europene, un precursor al Uniunii Europene, pentru ca 50 de ani mai târziu, în 2007, numărul statelor membre să ajungă la 27, după aderarea României şi Bulgariei. În 2013, ca urmare a aderării Croaţiei, numărul membrilor UE a atins nivelul maxim de până acum, ajungând la 28.

Potrivit Mediafax, evenimentul aniversar vine în contextul unei crize profunde a blocului comunitar după decizia Marii Britanii de a părăsi organizaţia, motiv pentru care de la reuniune lipseşte premierul britanic Theresa May.

Preşedintele României a semnat "Declarația de la Roma", documentul prin care lideri UE îşi iau un angajament clar, politic, faţă de menţinerea organizaţiei, ba mai mult, se angajează să facă Uniunea Europeană "mai puternică și mai rezistentă" printr-o "și mai mare unitate și solidaritate" între statele membre. Documentul a fost parafat în aceeași Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piața Capitoliului, unde a fost semnat tratatul istoric la 25 martie 1957.

Citit 1095 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Martie 2017 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.