Sindicatele din Sănătate AMENINȚĂ CU PROTESTE
Foto: Proiectul salarizării unitare a intensificat nemulţumirile din Sănătate (Foto-arhivă ”Viața liberă”)

Sindicatele din Sănătate AMENINȚĂ CU PROTESTE
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)


Sindicatele din Sănătate au anunţat că vor apela la toate modalităţile de protest, în cazul în care Guvernul nu va veni cu propuneri coerente în ceea ce priveşte legea salarizării unitare


Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea unitară a bugetarilor a fost retrasă, miercuri, 13 aprilie, de către Guvern, după ce toate sindicatele şi-au manifestat nemulţumirea faţă de prevederile noului proiect legislativ. Printre cei revoltaţi de proiectul privind salarizarea unitară a bugetarilor se numără şi Federaţia Sanitas, care a transmis faptul că în ordonanţa retrasă nu se regăsesc lucrurile pe care sindicaliştii le-au negociat în ultimii ani cu oficialii din Ministerul Sănătăţii şi cu cei din Ministerul Muncii.

„În discuţiile şi demersurile pe care le-am avut cu autorităţile am solicitat expres eliminarea inechităţilor şi discriminărilor salariale pentru toate categoriile profesionale din sistemul sanitar, de asistenţă socială şi din cel medico-social. Acum, tocmai acest aspect esenţial nu a fost prevăzut în ordonanţa de urgenţă ce urma să fie aprobată de Guvern miercuri”, a explicat, pentru "Viaţa liberă", Paraschiv Sălăvăstru, preşedinte al sindicatului Sanitas Galaţi.

Acelaşi post, aceeaşi experienţă, salarii diferite


Sursa citată a explicat în ce constau aceste inechităţi salariale. După tăierea salariilor bugetarilor stabilită de Guvernul Boc, în anul 2010, au urmat câteva majorări de salarii precum şi prime acordate diferenţiat, pe baza unor criterii aparent fără noimă. S-a ajuns astfel în situaţii în care doi angajaţi cu aceleaşi studii şi cu aceeaşi experienţă câştigă lunar salarii diferite, lucru care îi avantajează pe mulţi dintre angajaţii din sistemul sanitar.

Mai mult, arată sindicaliştii, ordonanţa de urgenţă retrasă ieri de către Executiv prevedea chiar o serie de micşorări ale salariilor.

"În unele cazuri era vorba chiar şi de micşorarea cu peste 1.000 de lei a salariilor, ceea ce ar fi însemnat reducerea la jumătate a venitului lunar al salariatului respectiv. Este de neconceput, având în vedere că oricum salariile din Sănătate sunt foarte mici. Toată această tergiversare a adoptării unei legi coerente a salarizării unitare nu face altceva decât să contribuie şi mai mult la migraţia personalului sanitar din România către ţări unde salariile sunt pe măsura pregătirii lor", a mai spus Paraschiv Sălăvăstru.

Urmează renegocieri


Deoarece proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea unitară a fost retras, un nou proiect va trebuie pus la punct şi adoptat de către Guvern. Acest lucru nu se va putea face înaintea unor noi runde de negocieri purtate între sindicate şi autorităţi. „Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas se întruneşte de urgenţă joi, 14 aprilie 2016, pentru a analiza situaţia creată de apariţia acestei O.U.G., precum şi pentru a discuta despre măsurile care se cer a fi luate", se arată într-un comunicat al Federaţiei Sanitas.

Cât ar fi câştigat medicii


Potrivit ordonanţei retrase ieri de către Guvern, un medic primar ar fi urmat să pornească de la un salariu de bază de 3.459 şi să ajungă până la 4.307 lei, iar un medic primar la urgenţe ar fi ajuns la 4.819 lei, în timp ce unul de medicină legală ar fi putut câştiga aproape 8.000 lei. O asistentă medicală dintr-o unitate clinică ar fi putut avea un salariu de bază de aproape 1.900 de lei, în timp ce o asistentă dintr-un serviciu de urgenţă ar fi câştigat un salariu de bază de 2.193 de lei. Un medic rezident ar fi pornit de la un salariu de bază de 1.470 de lei, dar, în funcţie de vechime, gradaţie şi de specialitate, salariul de bază al acestuia ar fi putut ajunge chiar şi la 5.099 de lei.

Citit 1957 ori Ultima modificare Joi, 14 Aprilie 2016 00:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.