Dunărea la Cazane: Defileul "Porţile de Fier" - rezervaţie UNESCO

Dunărea la Cazane: Defileul "Porţile de Fier" - rezervaţie UNESCO
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cei care ajung la Drobeta Turnu Severin, reşedinţa judeţului Mehedinţi, pot să îşi facă o imagine despre trecut aşezării vizitând Muzeul Regiunii Porţile de Fier (înfiinţat în 1912), deţinător al unui important patrimoniu naţional şi universal. Zona are cea mai veche aşezare din Europa, datată cu 9000 de ani în umră, dar şi cea mai veche mănăstire din România, anume Mănăstirea Vodiţa, întemeiată de primul călugăr de pe aici, Sfântul Nicodim de la Tismana.

Primul pas - muzeul

Muzeul din Drobeta Turnu Severin conservă peste 100.000 de obiecte de patrimoniu, cu ajutorul cărora reconstituie istoria din această parte de ţară cu rădăcini adânci în preistorie. Tot la muzeu sunt ruinele Castrului roman şi Termele romane de la Drobeta Turnu Severin, dar şi ceva din Podul lui Traian. Sunt interesante şi monumentele funerare votive şi de arhitectură romană şi medievală.

Orşova, vechi port dunărean

La doar 15 kilometri de Drobeta Turnu Severin se află Orşova, vechi port dunărean cu o istorie aparte, aşezat la întâlnirea dintre Munţii Almăjului şi Podişul Mehedinţi.

O croazieră pe Dunăre ne arată ce înseamnă Rezervaţia Naturală Porţile de Fier  ”cu largă reputaţie internaţională”. Este un loc fascinant care poate fi observat pornind din portul Orşova înspre Cazanele mici şi apoi printre Cazanele mari care se desfăşoară până la vărsarea râului Mraconia, cum te îndrepţi spre graniţa cu Serbia. Ziua te uimeşte apa bătrânului fluviu care curge când mai domol, când mai aprig, petrecându-se de-a lungul malului abrupt, săpat în stânca muntelui. Vara, crestele muntelui se conturează pe cerul azuriu, iar iarna albul zăpezii de pe vârful muntelui dă sentimentul înălţării spre imensul cerului... Noaptea, luminile feerice de la baraj dau zonei o imagine de basm.

Schela Cladovei

Situat în sud-vestul României, rezervaţia se întinde pe cursul Dunării pe aproximativ 140 de kilometri şi are 18 rezervaţii ştiinţifice, protejate de lege. Pe malul apei s-au statornicit înaintaşii noştri, informaţii mai noi indicând descoperirile arheologice de la Schela Cladovei ca fiind cea mai veche aşezare din Europa care ar număra aproximativ 9000 de ani. Cultura Schela Cladovei - Lepenski Vir dă mărturie despre o civilizaţie dunăreană care este situată cronologic între anii 7000-5000 înainte de Hristos. Între altele, este vorba de scoaterea la iveală a unor locuinţe, vetre rituale şi morminte, unelte agricole şi plantatoare confecţionate din corn de cerb. Cetatea Tricule este un alt loc; în esenţă, un ansamblu de construcţii - trei turnuri legate între ele printr-un gard de palisade, o incintă sub formă de triunghi - care a fost ridicat în veacul al XVI-lea, pe malul Dunării. Există şi un nivel de locuire din secolele XI-XIII. Cetatea Tricule avea misiunea să înlăture incursiunile turcilor în teritoriul românesc.

"Mănăstirea de sub ape"

Pe Dunăre, la intersecţia cu râul Mraconia se vede de la distanţă  "Mănăstirea de sub ape", aşezare ortodoxă ridicată în amintirea vechii Mănăstiri Mraconia, de veac XV. Un alt loc istoric este la  doar 15 kilometri de Drobeta Turnu Severin, unde se află cea mai veche aşezare mănăstirească de pe teritoriul ţării noastre - Mănăstirea Vodiţa. Este ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana şi a fost ridicată între 1370-1375, cu sprijinul Voievodului Vladislav I al Ţării Româneşti. Încă de la început a fost  o cetate a credinţei cu misiune de a ţine piept politicii revanşarde a Ungariei, a celor din ţinuturile bulgare şi a despotatelor sârbeşti.

Cea mai înaltă sculptură din Europa

Bătrânul fluviu ce izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră are o lungime de 2860 de kilometri din care 1075 de kilometri îi parcurge pe teritoriul ţării noastre. La muzeul Municipal din Drobeta Turnu Severin există o dovadă materială a Podului lui Traian, construcţie ridicată de Apolodor din Damasc cam pe unde este Drobeta Tr. Severin. Podului lui Traian a fost ridicat peste Dunăre între anii 103 şi 105 şi avea misiunea de asigura trecerea armatelor romane pe partea stângă a Dunării. Între 105 şi 106, Traian şi-a atins scopul, a intrat în Dacia lui Decebal şi din 106, Dacia a devenit provincie romană. Sursele istorice spun că Podul lui Traian a avut o viaţă scurtă. În schimb, scene cu podul lui Traian sunt astăzi pe Columna lui Traian de la Roma, construită de acelaşi Apolodor din Damasc. Pe amintita columnă dacii, teoretic, cei învinşi de romani, sunt reprezentanţi cu chipuri de învingători.

Statuia lui Decebal

Rămânând tot în spaţiul românesc, pe Dunăre, sunt încă rămăşiţele a cea ce a fost "Tabula Traiana", o mărturie materială de pe vrmea lui Traian. O contrareplică a Tabulei a fost construită, între anii 1994 şi 2004, de un urmaş al dacilor, românul Iosif Constantin Drăgan. Este vorba de  o sculptură monumentală cu chipul regelui dac Decebal, care tronează la intrarea în ţară. Lucrarea este situată în apropiere de Orşova, între localităţile Eşelniţa şi Dubova, şi este situată într-un loc unde adâncimea Dunării este de 120 de metri.

Vreme de zece ani, doisprezece alpinişti au sculptat în stânca muntelui un Decebal care are în înălţime 55 de metri şi o lăţime de 25 de metri. Dimensiunile sculpturii o situează drept cea mai înaltă sculptură din Europa. Chipul vestitului rege dac a fost realizat la scară mare pentru că dorinţa lui Drăgan a fost cel de a sublinia faptul că la baza marii culturi şi civilizaţii europene stă şi componenta daco-tracică, problemă tot mai prezentă pe masa de lucru a unor cercetători, dar controversată încă.

Legături

De la Galaţi la Drobeta Turnu Severin sunt 582 km şi 607 km până la Orşova. Costul biletului (prin Bucureşti) este de 122 lei, pentru ambele destinaţii. Una din legături este dimineaţa cu Interregio Galaţi Bucureşti, cu plecare la ora 6,40. Se schimbă în Bucureşti înspre Timişoara la ora 12,47 şi se ajunge la destinaţie la ora 17,37.

Citit 6571 ori Ultima modificare Vineri, 15 Februarie 2013 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.