Pictură la dublu, cu Zamfira Bîrzu şi Mircea Nicolau

Pictură la dublu, cu Zamfira Bîrzu şi Mircea Nicolau
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală va deschide astăzi două expoziţii de pictură.

La ora 12.00  va avea loc vernisajul Zamfirei Bîrzu (FOTO 2). Pictoriţa născută pe  10 decembrie 1964 în Calafindeşti (Suceava) a absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” – Iaşi, Facultatea de Arte Plastice Decorative şi Design, specialitatea pictură.

Doctor în domeniul Artelor Vizuale, în prezent este conferenţiar universitar la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design.

Deţinătoare a mai multor premii naţionale şi internaţionale, Zamfira Bîrzu  a avut expoziţii personale şi de grup în România, dar şi în Republica Moldova, Finlanda, Germania, Suedia,  Italia, Bulgaria şi Olanda.    

Mircea Nicolau şi peste 100 de spectacole

De la ora 13.00 se va desfăşura cel de-al doilea eveniment care va aduce în centrul atenţiei un om de cultură cunoscut - Mircea Nicolau. Născut la Brăila, în 1932, Mircea Nicolau a fost timp de 18 ani scenograf al Teatrului de Păpuşi din Galaţi, după care s-a mutat la Bucureşti, la „Ţăndărică”. 

Până în 1987, când se stabileşte în Germania, creează decoruri şi costume pentru mai multe teatre din ţară, dar şi de peste hotare. Este invitat să lucreze  în Suedia, Bulgaria, Siria şi Germania. 

Şi-a pus amprenta pe 119 spectacole de teatru, de operă, de varietăţi şi seriale de televiziune. Participă la bienale şi trienale de scenografie în România, Cuba, Cehoslovacia, Franta, Germania şi Japonia, la care obţine 11 premii.

În 2007, la 20 de ani de când s-a mutat în Germania, primeşte la Bucureşti, Premiul de excelenţă UNIMA, pentru întreaga activitate. În paralel cu activitatea de scenograf, lucrează pictură de şevalet. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Germania, fiind foarte cunoscut în Europa.

Deşi specialiştii îl cataloghează ca fiind un pictor suprarealist, adevărul e că opera sa poate primi cu greu o categorisire strictă. În ultimul timp s-a axat numai pe pictură,  rodul aprecierilor de care se bucură şi în acest domeniu fiind numeroasele participări la expoziţii în Germania, Franţa, Japonia, Luxemburg, Belgia, Spania, Olanda şi România.

Doar cu o singură vizită la Muzeul de Artă Vizuală veţi participa astăzi la două evenimente, ambele onorate de prezenţa artiştilor plastici la vernisaj.

Citit 903 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.