Radu Macovei, la veșnic început și sfârșit de Cuvinte (FOTO)

Radu Macovei, la veșnic început și sfârșit de Cuvinte (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

La început a fost Cuvântul! Câte vieți și câte destine nu au început și nu s-au sfârșit cu un ”simplu cuvânt”. Și câte cuvinte nu se vor fi adunat, așternute în cerneală, în paginile ziarului ”Viața liberă”, sub penița lui Radu Macovei, dar și a lui Grigore Lazarovici, a lui Victor Cilincă, a Marianei Iliescu, a Silviei Mihalcea și a multora ca ei, jurnaliști ai ”cetății” Galațiului care astăzi nu mai sunt printre noi!

De toți aceștia, astăzi odihnind sub aripi de îngeri, ne-am amintit cu iubire și recunoștință, marți, 20 februarie, într-o pomenire întru veșnicie. Și poate că toate acestea n-ar fi fost cu putință dacă, alături de noi, n-ar fi fost Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care să ne binecuvânteze și să ne reamintească faptul că Dumnezeu ni s-a dăruit nouă prin Cuvânt și că toate lucrurile au fost făcute prin El.

Cu atât mai mult, jurnaliștii, ”ca slujitori ai Cuvântului prin cuvânt”, trebuie să ia aminte la neputințele lumii și să încerce să ajute, să vadă unde durerea sau suferința sfâșie inimile și să aducă, după propriile puteri, alinare și vindecare. Unde ar vedea că drumul semenilor se surpă și ajunge pe marginea prăpastiei, jurnalistul trebuie să încerce să zidească și să le arate oamenilor calea cea dreaptă. Radu Macovei a pus toate acestea într-un legământ care a așezat ”Viața liberă” pe o temelie trainică – ”un reper pentru comunitate și punte a binelui între oameni”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în cuvântul său de învățătură.

”Radu Macovei a transformat cuvântul în piatră de temelie pentru o «cetate» a binelui, apărată și... reparată prin lumină! Prin cuvântul de lumină a zidit punți ale binelui între oameni, în comunitate și către Cer! Unde i-a fost gândul acolo i-a fost și cuvântul, iar unde i-a fost cuvântul acolo i-a fost și gândul! Toți suntem trecători pe acest pământ, dar în urma noastră rămân fapta și cuvântul nostru! Iar Radu Macovei trăiește astăzi, alături de noi, prin cuvântul său, prin darurile sale izvorâte din sufletul său mare! Ferm, dar generos, dedicat oamenilor, el a risipit prin cuvântul său răul și a deschis calea împlinirii și vindecării prin puterea binelui! Pentru asta și astăzi, Radu Macovei este iubit și admirat și va fi veșnic în amintirea noastră”, a mai arătat ÎPS Casian.

Ne-am rugat și recules deopotrivă la mormintele celor doi fondatori ai ziarului ”Viața liberă”, dar i-am pomenit pe cei dinaintea noastră și la sediul redacției ziarului, alături de colegi, de familii, de prietenii jurnaliștilor care astăzi nu mai sunt printre noi.

Memoria peniței, dar și memoria fotografiilor, micile mărturisiri și amintiri din vremurile de altădată ne-au readus, mai palpabil, împreună sub semnul ”Vieții libere”.

Din fotografii, Radu Macovei ne surâde seniorial peste timp, iar dacă ne regăsim și noi prin unele dintre aceste frânturi ale trecutului, să nu uităm, privind spre viitor, că puține daruri ne sunt atât de prețioase precum Cuvântul. Să-l respectăm, să-i respectăm pe cei care L-au slujit și cu fiecare zi să ducem mai departe ”Viața liberă”!

Citit 2727 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2024 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.