Primarii nu au bani pentru “Valul lui Traian”

Primarii nu au bani pentru “Valul lui Traian”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În judeţul Galaţi, construcţia de apărare a Imperiului Roman începe în satul Traian, comuna Braniştea, continuă prin Şerbeştii Vechi, comuna Şendreni, apoi prin satul Cişmele, comuna Smârdan, Odaia Manolache, comuna Vânători, până la Tuluceşti. Cum pun în valoare primarii gălăţeni “Valul lui Traian”, aceasta a fost întrebarea pe care le-am adresat-o edililor în comunele cărora se află acest monument de patrimoniu, cu o vechime de 1800-1900 de ani.  În ţările în care cultura şi turismul sunt foarte dezvoltate, astfel de obiective cu valoare universală, dacă nu există în realitate, sunt inventate. Cum se pune problema la noi?

Stimă pentru înaintaşi

“Avem toată stima pentru înaintaşi... Suntem alături de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi, însă nu numai că nu avem oameni care să se ocupe, nu avem nici fonduri. Dar o să semnalizăm locul şi o să scriem că pe acolo a trecut Valul lui Traian”, ne-a asigurat Paul Cristea, primarul de Şendreni, uşor luat pe nepregătite de întrebarea noastră.

“Ştiu că a fost o întâlnire cu ceva timp în urmă la Galaţi, unde s-a discutat despre patrimoniu. De atunci, noi am făcut nişte panouri publicitare ca să semnalizăm obiectivul, dar au fost furate pentru fier vechi! Am menţionat Valul lui Traian pe site-ul localităţii, însă în privinţa restaurării vechiului zid de apărare, sau măcar a unei porţiuni, nu putem face mare lucru singuri. Noi avem aici şi olăritul ca activitate tradiţională şi ar fi frumos să mărim numărul obiectivelor de interes, dar nu avem bani. Punerea în valoare a valului trebuie făcută printr-un proiect judeţean. Bine ar fi ca direcţia de specialitate să găsească o soluţie unitară în această privinţă”, spune Marian Adamache, primarul comunei Braniştea.

Situaţie specială

“Cu Valul lui Traian, la noi e o situaţie mai specială. Valul este în perimetrul Poligonului Mălina şi fiind terenul Armatei nu putem face mare lucru. Am curăţat zona cu ceva timp în urmă, dar cred că acest obiectiv trebuie susţinut de cei care au în atenţie obiectivele de patrimoniu”, ne-a spus şi Costică Stroia, primarul de la Smârdan.

 “Ne preocupă conservarea şi punerea în valoare a Valului lui Traian. Proiectul trebuie sprijinit de autoritatea judeţeană, fiindcă este în apropierea Pădurii Gârboavele şi când grupurile merg la Grădina Zoologică, ele pot fi îndreptate şi către Valul lui Traian, care este cam la 500 de metri de pădure”,  spune Petrică Bratu, primarul de Tuluceşti.

La Vânători este aceeaşi lipsă de fonduri pentru cultură, spune primarul Sicuţa Murgu.

După cum se vede, mult sprijin din vorbe, dar nimic concret. Iar până la o iniţiativă care să-l pună în valoare, Valul lui Traian se degradează zilnic, din cauza lucrărilor agricole făcute de fiecare aşa cum îl taie capul...

Citit 13812 ori Ultima modificare Duminică, 23 Septembrie 2012 15:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.