* La numai câteva luni de când elevii de la CNVA au pus o placă memorială pe casa unde a locuit primul director al instituţiei lor, chiriaşii au demontat-o şi au aruncat-o *
Omul sfinţeşte locul. Este valabil pentru oamenii care reuşesc să imprime locurilor ceva din felul lor de a fi, dar şi din propriul destin.
Aşa pare să se fi întâmplat cu o renumită şcoală din Galaţi care a împrumutat ceva din destinul primului ei director - Ion Cetăţianu. Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” a fost iniţial o şcoală gimnazială. Cărturarului venit tocmai din celălalt capăt al ţării, din judeţul Hunedoara, i s-a trasat sarcină, la 1867, să înfiinţeze şcoală nouă pentru care să găsească şi elevi.
Instituţia nu avea nici măcar propriul sediu, ce să mai vorbim de mobilier sau căldură, dar număra şase elevi, cărora Ion Cetăţianu le preda istoria, geografia, româna, ştiinţele fizico-naturale (deşi era doar profesor de latină) pentru că nu erau suficiente cadre didactice.
Pe vremea aceea, învăţământul avea o soartă destul de vitregă. În decurs de 20 de ani, şcoala şi-a mutat locul de patru ori. Autorităţile locale nu se „omorau” să doteze instituţiile sau să plătească profesorilor salarii care să le acopere cheltuielile zilnice.
Însă Ion Cetăţianu s-a dovedit a fi unul dintre oamenii care nu se dau uşor bătuţi. A mobilizat părinţii, a stat pe capul autorităţilor locale, reuşind să facă rost de fonduri pentru sala de sport. Din salariul său a cumpărat bănci noi, catedră şi tablă. S-a luptat cu autorităţile pentru a obţine salarii mai bune pentru cadrele didactice, atrăgându-i primarului de atunci atenţia că profesorii ar putea foarte bine să plece în oraşele unde li se dau salarii mai mari.
Cu alte cuvinte, prin tot ceea ce a făcut, a impus instituţiei un anumit rang şi o anumită ţinută, înscriind-o în sfera excelenţei. Prin el, „Alecsandri”-ul a avut un start bun, iar acest lucru se vede cu ochiul liber şi astăzi.
Colegiul nu este doar un nume de referinţă pentru oraşul nostru, ci pentru întreaga ţară. Iar prin elevii care pleacă anual de aici cu burse la cele mai bune universităţi din lume, faima sa capătă nivel internaţional.
Până unde poate ajunge barbaria
Ion Cetăţianu, venit de pe meleaguri străine, a făcut mai multe pentru urbea noastră decât foarte mulţi dintre cei care s-au născut aici. Iar noi nu suntem măcar în stare să îi respectăm memoria. Elevii de la CNVA, îndrumaţi de profesorul lor de limba şi literatura română, Corneliu Goldu, au montat, în 2007, o placă memorială, cu toate datele inscripţionate pe ea, pe peretele casei unde a locuit primul director al CNVA-ului.
„Împreună cu domnul Păltânea am identificat imobilul de pe strada M.Bravu, la numărul 29, vizavi de Seminarul Teologic, ca fiind casa unde a stat Ion Cetăţianu. Ni s-a părut normal să redăm gălăţenilor o parte din istoria acestui oraş şi să marcăm această casă cu o placă de marmură”.
„Am discutat cu chiriaşii care locuiesc în prezent în casa respectivă, iar aceştia ne-au declarat că nu au nimic împotrivă. La câteva luni, trecând pe acolo, am descoperit că nu mai era nici urmă de placă. Chiriaşii au motivat că a fost decizia proprietarei imobilului, care locuieşte în Iaşi”.
„Am încercat să recuperăm măcar bucata de marmură inscripţionată, dar nimeni nu a ştiut să ne spună unde e. Chiriaşii au dat din umeri, ne-au spus că e aruncată pe undeva prin curte. Dar nu am mai găsit-o. Este inadmisibil! Cu ce ar fi putut s-o deranjeze pe proprietară plăcuţa respectivă?”, se întreabă, retoric, profesorul Goldu.
Acesta susţine că imobilul ar trebui să fie marcat ca monument istoric, pentru că are o vechime de mai bine de 130 de ani. „Voi încerca să fac toate aceste demersuri să vedem dacă măcar aşa vom putea reda Galaţiului o părticică din istorie”, mai spune profesorul.
E păcat că suntem atât de limitaţi încât ne deranjează oamenii de valoare, în loc să-i preţuim şi să fim mândri că avem măcar cea mai mică tangenţă cu ei. A locui în fosta casă a primului director al CNVA-ului ar trebui să fie pentru orice gălăţean o onoare, în nici un caz un motiv de a arunca istoria la gunoi.
În fotografie - Ion Cetăţianu, primul director al CNVA-ului