Până sâmbătă: Ţesături turceşti, în mini-expoziţie
Foto: De la stânga la dreapta, prodecan Anca Nicolau, preşedinta Comunităţii Turce din Galaţi, Gulten Abdulah, lector dr. Zeynep Çavdar Kaleli şi asist. cercetător Ibrahim Erdek

Până sâmbătă: Ţesături turceşti, în mini-expoziţie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O mini-expoziţie de ţesături cu motive populare utilizate în covoarele tradiţionale turceşti mai poate fi vizitată până sâmbătă inclusiv, în holul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Expoziţia „Examples of Turkish Weaving” a fost vernisată marţi seara, în prezenţa celor doi artişti care au realizat lucrările, cadre didactice la Universitatea Skarya din Turcia, aflate la Galaţi în cadrul unui program european Erasmus. Exponatele de mici dimensiuni reprezintă interpretări ale motivelor artei populare turceşti, altfel spus, sunt o recuperare artistică a valorilor culturale ale artei populare din această ţară. Responsabilă cu conceptul şi designul, lector doctor Zeynep Çavdar Kaleli a explicat pe îndelete semnificaţia motivelor de pe fiecare exponat ţesut de colegul său, asistent cercetător Ibrahim Erdek. „Această ţesătură, care urmează forma unei uşi, este folosită la intrarea în lăcaşurile de cult. Am reprezentat aici cerul şi norii, punctele închise la culoare reprezintă puterea, verdele are anumite conotaţii religioase, pentru noi, turcii, iar albastrul (turcoazul) este simbolul vechilor turci. Mai mult, împletiturile albe care acoperă intrarea sunt simbolul întregului efort pe care îl depune omul pentru a depăşi toate încercările vieţii”, a spus, oprindu-se la una dintre lucrări, doamna Zeynep Çavdar Kaleli.

Cei prezenţi la vernisaj au recunoscut, în unele ţesături, şi motive întâlnite în covoarele populare româneşti, precum Pomul vieţii, Ochiul sau Pieptenele. Expoziţia a fost apreciată şi de cei câţiva tineri turci, care studiază în această perioadă, ca bursieri Erasmus, la Universitatea „Dunărea de Jos”. Lucrările mai pot fi văzute în holul universităţii joi şi vineri, între orele 9,00 – 17,00, iar sâmbătă doar până la prânz.

Vezi şi:

La Muzeul de Artă Vizuală: Artişti gălăţeni ce-au trecut lăsând Semn

Citit 2196 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Mai 2014 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.