(FOTO) Victor Cilincă şi-a lansat ultima carte, "Abecedar istoric gălăţean"

(FOTO) Victor Cilincă şi-a lansat ultima carte, "Abecedar istoric gălăţean"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câţi dintre locuitorii oraşului ştiu că Galaţiul a fost la un pas să devină capitala României? Dar că oraşul de la Dunăre a fost numit la un moment dat „Stalingradul României în Primul Război Mondial”? Sau că un scriitor gălăţean a fost la un pas de Nobelul pentru Literatură? Poate că, dincolo de evenimentele atestate, sunteţi mai degrabă interesaţi de legendele urbane ale oraşului. Cum ar fi să puteţi citi, atunci, despre hrubele, trecerile secrete şi comorile despre care se spune că încă se află ascunse sub diverse porţiuni ale oraşului?

Un Gulliver în răspăr

Ei bine, scriitorul şi ziaristul Victor Cilincă s-a preocupat de toate acestea şi, după cercetări laborioase, a scris o carte unică prin unghiul de abordare. Gândiţi-vă la „Călătoriile lui Gulliver”, carte scrisă de Jonathan Swift ca un pamflet politic, dar percepută de public, mai apoi, drept un savuros roman pentru copii. „Abecedar istoric gălăţean” porneşte tocmai invers. O istorie a oraşului nostru pentru copii şi adolescenţi, care are însă toate ingredientele pentru a fi şi pe gustul celor mari.

Prin ce este unică

Coincidenţă sau nu, „Abecedar istoric gălăţean” a fost lansat, în ediţie electronică pentru început, chiar în cadrul Festivalului Naţional de Animaţie Gulliver. Vineri seară, într-un cadru mai mult decât nimerit: librăria Humanitas.

„Despre cartea lansată acum de Victor Cilincă pot spune că este o operă de căpătâi pentru gălăţeni. Faţă de istoriile Galaţiului apărute până în prezent, „Abecedar istoric gălăţean” are un mare avantaj, dat de vocaţia jurnalistică a autorului: putem găsi în paginile ei atmosferă. Cititorii, fie ei mari sau mici, cu siguranţă vor aprecia acest aspect”, a spus cercetătorul Tudose Tatu.

O istorie fără date

Atmosfera despre care a pomenit Tudose Tatu este întregită şi de faptul că în paginile cărţii evenimentele prezentate nu sunt identificate temporar prin date, ci prin relaţionarea acestora cu alte evenimente arhicunoscute. Astfel, prin raportarea la evenimentul renumit, poate fi încadrată şi scena care ţine de istoria Galaţiului. Totul capătă astfel o rezonanţă de eseu cu aplecare către antropologie.

Ca un preambul al lansării pe hârtie

Prieteni, istorici, scriitori, dar şi elevi au venit la librăria Humanitas în seara lansării. Ca un povestitor înnăscut, Victor Cilincă a reuşit să captiveze încă de la primele cuvinte. „Mulţi dintre cei de vârsta mea spun că vor să se mute din Galaţi, pentru că nu au ce vedea aici. Dar ce am aflat în seara asta despre oraşul nostru mi se pare foarte tare. O să citesc fără îndoială cartea”, a spus Ana Bianca Dobre, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Generală nr. 28. Autorul i-a dăruit fiecăruia dintre participanţi câte un volum în format electronic. Ediţia printată a lucrării, scoasă la Editura Phoebus (unde, de altfel, a fost scos şi CD-ul, n.r.), este aşteptată peste două luni.

Despre autor, pe scurt

Împreună cu volumul de faţă, Victor Cilincă a publicat 27 de cărţi, dintre care nouă romane. A publicat şi 32 de piese de teatru, multe dintre acestea fiind premiate la concursuri naţionale, inclusiv la UNITER. Piesele dramatice au fost montate şi peste hotare, în SUA,  Austria, Coreea de Sud şi Republica Moldova. Este inclus în lucrarea „Istoria literaturii române. Dramaturgia”, de Mircea Ghiţulescu, precum şi în alte lucrări critice şi dicţionare. A fost publicat, cu două cărţi, în SUA, unde a apărut şi în antologii. A publicat, de asemenea, nuvele şi povestiri înCanada, Franţa, Marea Britanie şi SUA. O povestire de-a lui, hitchcockiană, publicată în Marea Britanie, a fost studiată într-un liceu din Viena. A cochetat şi cu poezia şi cu scenariile de film. Nu în ultimul rând, Victor Cilincă este jurnalist la ziarul “Viaţa liberă”.

Citit 2230 ori Ultima modificare Duminică, 16 Noiembrie 2014 12:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.