Actorii Teatrului "Maria Filotti" joacă piesa "Acasă la tata", pe scena Dramaticului
Foto: Foto: Teatrul "Maria Filotti" Brăila

Actorii Teatrului "Maria Filotti" joacă piesa "Acasă la tata", pe scena Dramaticului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

 

De două ori Caragiale şi Mimi Brănescu, la Teatrul Dramatic

Actorii Teatrului „Maria Filotti” din Brăila se reîntorc astăzi, 19 februarie, pe scena Dramaticului din Galaţi. De la ora 19,00, publicul poate viziona piesa „Acasă la tata”, de Mimi Brănescu, în regia lui Radu Nichifor şi scenografia Soranei Ţopa. Piesa lui Brănescu se remarcă prin tonuri realiste şi pune în scenă banale necazuri cotidiene, dar şi mari drame existenţiale ale unor simpli locuitori din satele româneşti. Mai mult decât atât, spectacolul „spune” o poveste în care dragostea este strâns legată de mediul social, întotdeauna încărcat de situaţii şi momente comice. Cele şapte personaje au proprii poveşti de viaţă, pretext pentru veritabile recitaluri actoriceşti. În distribuţie îi regăsim pe actorii: Monica Zugravu, Corina Borş, Adrian Ştefan, Alexandru Marin, Narcisa Novac şi Dan Moldoveanu, alături de Lucian Pînzaru, actor al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi.

Spectacol lansat în 1890, dar actual şi astăzi

Mâine, 20 noiembrie, de la ora 19,00, se joacă „Năpasta”, celebra piesă a lui I. L. Caragiale. Deşi, după premiera piesei, din 1890, opera marelui dramaturg a fost primită cu răceală, la scurt timp „Năpasta” avea să se joace  cu succes. Opera lui Caragiale este prima piesă românească jucată într-o limbă străină, în 1895, la Cernăuţi, în traducerea în germană a lui Adolf Last. Aceeaşi traducere a stat şi la baza spectacolului de la Berlin din 1902, unde afişul anunţa piesa „Anca”. După cucerirea sălilor de teatru din Budapesta, Magdenburg, Paris sau Berlin, cele mai autorizate condeie s-au pronunţat în favoarea operei dramatice. Scenografia piesei este realizată de Nicolai Mihăilă, direcţia de scenă îi aparţine lui Adi Călugăreanu, iar în distribuţie îi regăsim pe Lucian Pînzaru, Florin Toma, Vlad Vasiliu şi Tamara Constantinescu. „Năpasta” este o dramă psihologică, o poveste cu final moralizator.

Viaţa mahalalei bucureştene

Ne inspirăm de la Caragiale şi duminică, 21 februarie, de la ora 19,00, suntem invitaţi la o altă piesă, care a cucerit publicul din renumite teatre. Spectacolul „O noapte furtunoasă” face trimitere la îngâmfarea negustorilor, la limbajul semicult al ziariştilor vremii şi la moralitatea decăzută a jupânilor. „O noapte furtunoasă” este, în primul rând, o comedie care prezintă caractere şi deprinderi particulare claselor sociale. Joacă actorii: Petronela Buda, Gina Geru, Ramona Păuc, Marian Sterian, Aurelian Iorga, Eduard Şişu, Vlad Ajder. Regia este semnată de Daniel Stanciu.

Preţul biletelor pentru adulţi este de 18,90 şi 14,70, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 10 lei.

Citit 1859 ori Ultima modificare Joi, 18 Februarie 2016 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.