Muzeul „Casa Cuza Vodă” | Exponatul lunii „Vas ce aparţine culturii gumelniţa”

Muzeul „Casa Cuza Vodă” | Exponatul lunii „Vas ce aparţine culturii gumelniţa”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi propune publicului gălăţean, în luna octombrie, ca exponat al lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: "Vas aparţinând Culturii Gumelniţa",  descoperit în punctul Cătuşa.

La începutul anilor '90, arheologul Mihalache Brudiu efectua o cercetare arheologică cu caracter preventiv în zona lacului Cătuşa. Din informaţiile avute la dispoziţie, aşezarea eneolitică se află pe o terasă a lacului Cătuşa, în apropriere de Cartierul Dunărea.

Din inventarul pieselor descoperite în acest sit se numără şi un artefact ceramic unic din punct de vedere morfologic, deoarece artizanul acestui vas a adăugat o parte suplimentară peste strachina biconică.

Gradul înalt de îndemânare al olarului nu este suficient pentru a defini utilitatea acestui vas, chiar dacă aceasta nu pare să reflecte o producţie locală. Bazat pe originalitatea modelului şi pe minuţiozitatea cu care a fost creat, probabil, ne confruntăm cu un produs caracterizat printr-o puternică valoare simbolică. Acest artefact poate fi perceput ca o inovaţie, un act de dăruire sau de primire, desigur, totul trebuie privit la o scară mult mai mare.

Micro-expoziţia, organizată de muzeograful Adrian Adamescu, poate fi vizitată la secţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi din str. Domnească nr. 25, în perioada 1 – 30 octombrie 2016, de miercuri până duminică, între orele 10,00 – 18,00.        

Citit 1687 ori Ultima modificare Vineri, 30 Septembrie 2016 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.