Norvegianul Jon Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură

Norvegianul Jon Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Scriitorul și dramaturgul norvegian Jon Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2023, "pentru piesele și proza sa inovatoare, care dau glas celor nespuse", informează Mediafax. Premiul este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe și este în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari), conform Reuters.

Opera lui Fosse, scrisă în limba norvegiană Nynorsk şi care acoperă o varietate de genuri, cuprinde o multitudine de piese de teatru, romane, colecţii de poezie, eseuri, cărţi pentru copii şi traduceri. Deşi astăzi este unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi din lume, el a devenit tot mai recunoscut în ultimii ani şi pentru proză.

Înființate prin testamentul suedezului Alfred Nobel, inventatorul dinamitei și om de afaceri, premiile pentru realizări în literatură, știință și pace au fost acordate începând din anul 1901. Premiul pentru economie a fost creat mai târziu, de către banca centrală suedeză.

Alături de premiul pentru pace, literatura a atras adesea cea mai mare atenție și controverse, aducând în lumina reflectoarelor la nivel mondial autori mai puțin cunoscuți. De-a lungul anilor, premiul pentru literatură a ales, de asemenea, câștigători care depășesc cu mult tradiția romancieră, incluzând dramaturgi, istorici, filozofi și poeți, deschizând chiar un nou drum prin acordarea premiului cântărețului și compozitorului Bob Dylan, în 2016.

Citit 526 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2023 16:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.