Unde au fost serviciile de informații israeliene?

Unde au fost serviciile de informații israeliene?
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Atacuri aeriene, pe mare și pe uscat. Civili împușcați, luați ostatici, familii forțate să se baricadeze, temându-se pentru viața lor. O zi care a început cu sunetul sirenelor de raid aerian s-a transformat până la prânz într-unul dintre cele mai terifiante atacuri pe care le-a cunoscut Israelul în cei 75 de ani de existență, notează CNN, citată de HotNews.

Luptătorii mișcării islamiste Hamas, care controlează săraca Fâșie Gaza, au ucis, până la căderea nopții, sute de oameni și au rănit alte sute. Deși Israelul nu este străin de atacurile teroriste, cel de sâmbătă a fost unul fără precedent, ​​nu în ultimul rând din cauza lipsei de avertisment.

Armata israeliană s-a trezit surprinsă, sâmbătă dimineață, în ciuda deceniilor în care țara a devenit o putere tehnologică ce se mândrește cu una dintre cele mai impresionante forțe armate din lume și cu o agenție de informații de prim rang. Cum a putut un grup terorist dintr-una dintre cele mai sărace enclave din lume să reușească să lanseze un atac atât de devastator?

Potrivit sursei citate, de când Israelul s-a retras din Gaza în 2005, a cheltuit miliarde de dolari pentru a securiza granița. Pentru a opri atacurile cu rachete, Israelul a folosit Iron Dome, un sistem eficient de apărare cu rachete dezvoltat cu ajutorul Statelor Unite.

Israelul a cheltuit, de asemenea, sute de milioane de dolari construind un sistem inteligent de frontieră cu senzori și ziduri subterane care a fost finalizat la sfârșitul lui 2021.

De asemenea, Israelul are unele dintre cele mai extinse și mai bine finanțate servicii de informații din Orientul Mijlociu și din lume. Dar nici Shin Bet, serviciul de informații interne israeliene, nici Mossad, agenția de spionaj extern și nici toate forțele de apărare ale Israelului nu au reușit să prevină dezastrul venit din Fâșia Gaza.

Serviciile secrete israeliene au agenți în interiorul grupurilor militante palestiniene, precum și în Liban sau în Siria. În trecut, forțele israeliene au reușit să anihileze mișcările palestiniene fie prin drone, fie chiar și prin telefoane mobile. Acum însă, Hamas a reușit să se înfiltreze în orașele din sudul Israelului pe toate căile: terestru, prin găurirea gardului de sârmă ghimpată, pe mare și aerian, cu parapante. Pentru pregătirea unui astfel de atac de mare amploare, cu mii de rachete lansate spre Israel, membrii Hamas trebuie să fi avut niveluri extraordinare de securitate operațională, spun analiștii.

„Întregul sistem a eșuat”

Până acum, oficialii israelieni au spus prea puțin. Nu au publicat nici cifre despre câte dintre cele peste 2.000 de rachete lansate de militanții Hamas au fost interceptate. Armata israeliană a ocolit în mod repetat principala întrebare: evenimentele de sâmbătă constituie un eșec al serviciilor de informații?

Purtătorul de cuvânt al Armatei, Richard Hecht, a declarat pentru CNN că Israelul se concentrează acum pe protejarea vieților civililor: „Vom vorbi după despre ce s-a întâmplat din punct de vedere al informațiilor”.

„Întregul sistem a eșuat. Nu este doar o componentă. Întreaga arhitectură de apărare este cea care, evident, nu a reușit să ofere apărarea necesară civililor israelieni. Acesta este un moment de tip Pearl Harbor pentru Israel, unde până astăzi a existat o realitate, iar după astăzi va exista o altă realitate”, a declarat Jonathan Conricus, fost purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului.

Chuck Freilich, fost consilier adjunct pentru securitate națională, crede că vina pentru ofensiva militară fără precedent a luptătorilor Hamas va reveni în cele din urmă premierului Benjamin Netanyahu, pentru că există o anumită dezordine în rândul forțelor armate și al serviciilor de informații israeliene: „Este clar că am fost prinși total nepregătiți”, se mai afirmă în articolul publicat de HotNews. (Surse: CNN, BBC, Politico)

Citit 800 ori Ultima modificare Duminică, 08 Octombrie 2023 16:37

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de Ion
    Luni, 09 Octombrie 2023 09:08
    81.196.55.***
    Iran, acolo trebuie căutat răspunsul. Strategii, tactici, logistică, pregătire, înarmare toate astea vin de la Iran, un stat a cărui conducători vor să șteargă Israelul de pe fața pământului. Apoi, uitați-vă și la prietenii Iranului să vă faceți o imagine de ansamblu.
    0
    2
  • postat de Frământările politice din interiorul Israelului, au slăbit, erodat vigilența serviciilor.
    Duminică, 08 Octombrie 2023 22:08
    109.166.134.***
    Posibil ca unele elemente din serviciul de informații a israelienilor să fi știut de amplul atac în forță a palestinienilor , dar având în vedere frământările politice din interiorul Israelului de câteva luni bune, cu demonstrații în stradă de amploare, să slăbească vigilența serviciilor
    0
    2
  • postat de Ion
    Duminică, 08 Octombrie 2023 19:49
    5.13.168.***
    Probabil au si ei Arafat-ul lor, ficusul lor, un Ponta al lor, vinovatii de serviciu locali. Pacat de vietile pierdute, indiferent de ce parte sunt...
    1
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.