Israelul a anunțat "asediu total" asupra Fâșiei Gaza

Israelul a anunțat "asediu total" asupra Fâșiei Gaza
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Apărării israelian, Yoav Gallant, a anunţat luni impunerea unui "asediu total" asupra Fâşiei Gaza, în cea de-a treia zi a ofensivei declanşate împotriva Israelului de mişcarea islamistă Hamas, relatează AFP.

"Impunem un asediu complet asupra Gaza", a declarat Gallant, într-o înregistrare video transmisă de serviciile sale. "Fără electricitate, fără apă, fără gaz, totul este închis", a adăugat el. "Ne luptăm cu animale şi acţionăm în consecinţă", a adăugat Gallant. Circa 2,3 milioane de palestinieni trăiesc în Fâşia Gaza, un teritoriu dens populat şi măcinat de sărăcie, aflat sub blocadă israeliană din 2007.

Generalul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei, a declarat că au fost evacuate total 15 dintre cele 24 de colectivităţi limitrofe cu Fâşia Gaza şi că această operaţiune ar urma să se încheie "în următoarele 24 de ore". De la declanşarea ofensivei Hamas, "au existat 4.400 de tiruri (de rachete, mortiere sau alte proiectile) spre Israel din Fâşia Gaza", a mai precizat el.

În același timp, armata israeliană a anunțat luni că deţine ''controlul total'' asupra localităţilor din sudul Israelului atacate de mişcarea palestiniană Hamas, însă nu este exclus să "existe încă teroriști în zonă".

De asemenea, purtătorul de cuvânt a confirmat că Israelul mobilizează aproximativ 300.000 de rezervişti ca răspuns la atacul masiv lansat sâmbătă de militanţii Hamas din Fâşia Gaza asupra sudului Israelului. ''Niciodată nu am mobilizat atât de mulţi rezervişti în acelaşi timp. Vom merge în ofensivă'', a spus Hagari. Un motiv de îngrijorare pentru Israel este soarta celor peste 100 de cetăţeni de-ai săi răpiţi de militanţii palestinieni şi duşi în Fâşia Gaza. Israelul a declarat stare de război şi a răspuns cu un bombardament intens asupra unor obiective ale Hamas din Fâşia Gaza.

Conform datelor provizorii, în două zile de război între organizaţia islamistă palestiniană Hamas şi Israel, bilanţul este de 1.200 de morţi şi 4.500 de răniţi, mulţi dintre ei civili, de ambele părţi ale conflictului. Dintre acestea, peste 700 de persoane au fost ucise în Israel şi peste 2.200 rănite, în timp ce în Fâşia Gaza s-au înregistrat cel puţin 493 de morţi, dintre care 91 de copii, şi 2.751 de răniţi, dintre care 244 de copii, transmite EFE luni.

Conform datelor Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), peste 123.500 de persoane sunt strămutate în interiorul ţării din cauza bombardamentelor şi peste 74.000 sunt adăpostite în 64 de şcoli ale Agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) de-a lungul Fâşiei Gaza.

Israelul şi mişcarea islamistă Hamas, care conduce de facto Fâşia Gaza, ''nu-şi îndeplinesc obligaţiile legale'', a semnalat luni Organizaţia Human Rights Watch (HRW). ''Autorităţile israeliene îi reprimă sistematic pe palestinieni de zeci de ani şi, din 2007, au impus o închidere zdrobitoare a populaţiei din Gaza", a precizat organizaţia. În opinia HRW, întreruperea curentului electric în enclava palestiniană anunţată de autorităţile israeliene, precum şi ''alte măsuri punitive'' aplicate de Israel împotriva populaţiei civile din Gaza, reprezintă ''o pedeapsă colectivă ilegală, care este o crimă de război''. Pe de altă parte, ''vizarea aparent deliberată a civililor (din Israel), atacurile nediscriminatorii şi luarea de civili ca ostatici de către grupul armat palestinian constituie crime de război, în conformitate cu dreptul internaţional umanitar'', a subliniat HRW.

Israelul a declarat sâmbătă stare de război, după ce Hamas a lansat un atac multiplu fără precedent pe uscat, pe mare şi în aer, luând ţara prin surprindere cu mii de rachete şi incursiuni terestre ale militarilor săi pe teritoriul israelian, unde zeci de israelieni au fost masacraţi sau răpiţi.

Citit 716 ori Ultima modificare Luni, 09 Octombrie 2023 18:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.