Criză la vârful conducerii armatei poloneze

Criză la vârful conducerii armatei poloneze
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Şeful Statului Major şi comandantul pentru Operaţiuni ai Armatei Poloneze au demisionat din funcţie, cu cinci zile înainte de alegerile legislative din această ţară, informează AFP. Cei doi comandanţi nu au precizat motivele demisiilor lor, însă mass-media din Polonia menţionează un conflict cu ministrul Apărării.

"Generalul Rajmund Andrzejczak şi-a prezentat luni demisia din postul de şef al Statului Major", a declarat pentru AFP purtătoarea sa de cuvânt, colonelul Joanna Klejszmit. "Ca orice alt soldat, el are dreptul să demisioneze fără să-şi motiveze decizia", a adăugat ea.

Comandantul pentru Operaţiuni, generalul Tomasz Piotrowski, a demisionat la rândul său din funcţie.

Potrivit mass-media din Polonia, cei doi ofiţeri, care ocupau aceste funcţii din 2018, au decis să demisioneze în urma unui îndelungat conflict cu ministrul polonez al Apărării, Mariuz Blaszczak, şi se opuneau tentativelor de a implica armata în campania electorală.

Aceasta este cea mai mare criză din Armata Poloneză din ultimii ani. După ce cei doi militari şi-au făcut publică decizia de a demisiona, opoziţia poloneză a cerut demisia ministrului Apărării. "E război în Ucraina, război în Orientul Mijlociu, iar Armata Poloneză se destramă. Acţiunile Partidului Lege şi Justiţie (PiS, la putere) ne lasă fără apărare în cea mai mare criză", a declarat Krzystof Gawkowski, preşedintele grupului parlamentar Noua Stângă.

Varşovia a fost unul dintre principalii furnizori de arme pentru Ucraina şi rămâne o ţară-cheie pentru transferul de arme şi de echipamente militare occidentale către Kiev.

Citit 487 ori Ultima modificare Marți, 10 Octombrie 2023 15:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.