Israelul bombardează Gaza, Hamas amenință cu executarea ostaticilor

Israelul bombardează Gaza, Hamas amenință cu executarea ostaticilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Forțele de Apărare ale Israelului au transmis că au lovit în noaptea de luni spre marți peste 200 de ținte în Fâșia Gaza. IDF spune că țintele includ un depozit de arme aflat într-o moschee, un apartament folosit pentru lansarea de rachete ale Hamas, un turn înalt folosit de grupul terorist, dar și alte instalații militare.

"Campania poate fi lungă și este important ca fiecare familie să se asigure că are apă, alimente, medicamente și echipamente necesare pentru situații de urgență", au transmis într-un comunicat oficialii Armatei.

Între timp, Hamas a amenințat că va începe să execute ostatici ca răspuns la loviturile israeliene din Gaza efectuate fără avertismente anterioare, a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Izzedine al-Qassam, conform jurnalului de știri Shehab din Gaza. "Din acest moment, orice atac asupra oamenilor noștri aflați în siguranța căminelor lor va fi întâmpinată cu executarea ostaticilor civili, iar înregistrările vor fi difuzate cu suport video și audio", a declarat purtătorul de cuvânt, care și-a ales numele de război Abu Obeida.

În atacul de sâmbătă al grupului islamist palestinian Hamas au fost ucişi cel puţin 123 de militari israelieni, a anunţat la rândul său, marţi, un purtător de cuvânt al Armatei Israelului, citat de dpa. Daniel Hagari a adăugat că până acum 50 de familii au fost informate personal despre cei luaţi ostatici în Fâşia Gaza. Israelienii apreciază că Hamas a luat circa 100 de ostatici, inclusiv soldaţi, în cursul atacului pe scară largă care a luat prin surprindere statul evreu. Comunităţile israeliene din apropierea frontierei cu Gaza au fost aproape complet evacuate, toţi locuitorii fiind transferaţi în locuri mai sigure, a mai spus purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate. El a adăugat că au rămas pe loc "câţiva oameni", fie pentru că aşa au dorit, fie de nevoie. Hagari a avertizat că orice palestinian care se apropie de bariera de la frontiera cu Israelul va fi împuşcat.

Armata israeliană anunţase deja că şi-a restabilit complet controlul asupra frontierei cu Gaza, după ce la sfârşitul săptămânii militanţii Hamas au intrat în Israel, unde cădeau în acelaşi timp mii de rachete trase de palestinieni. Asaltul a avut un bilanţ de circa 900 de morţi şi 2.600 de răniţi în rândul israelienilor. Loviturile aeriene în Gaza, lansate de Israel ca represalii, au ucis la rândul lor câteva sute de oameni.

De asemenea, Armata israeliană a declarat că aproximativ 1.500 de cadavre ale militanților Hamas au fost găsite pe teritoriul israelian și că sudul țării este sub controlul forțelor israeliene. Purtătorul de cuvânt Richard Hecht a declarat că niciun luptător Hamas nu a mai intrat în Israel de luni seară, deși "spioni" ar putea exista încă pe teritoriul Israelului.

Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene a declarat că Parlamentul și ministerele din Gaza sunt ținte legitime în ofensiva împotriva Hamas. Purtătorul de cuvânt Richard Hecht a mai adăugat că s-ar putea să nu existe același "nivel de fidelitate" în avertizarea țintelor înainte de lovituri. Întrebat dacă Israelul consideră Guvernul civil al Hamas, cum ar fi Parlamentul și ministerele, ținte legitime, Hecht a spus că "dacă există un om care trage rachete de acolo, el devine o țintă militară".

Citit 440 ori Ultima modificare Marți, 10 Octombrie 2023 19:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.