Suedia refuză să negocieze cu Ungaria aderarea la NATO

Suedia refuză să negocieze cu Ungaria aderarea la NATO
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Suedia nu va negocia cu Ungaria cererea sa de aderare la NATO, pe care Budapesta nu a ratificat-o până acum, rămânând singurul membru al alianţei care nu a făcut-o, a declarat vineri prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, citat de Reuters.

Suedia, împreună cu Finlanda, au solicitat să se alăture alianţei în 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Dar aderarea ei a rămas blocată de Turcia şi Ungaria. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat documentele de ratificare joi, lăsând Ungaria ultimul obstacol în calea Suediei de a adera la alianţa celor 31 de membri.

Prim-miniştrii suedez şi ungar se vor întâlni săptămâna viitoare la reuniunea Consiliului European la Bruxelles, dar Kristersson a spus că Suedia nu va face noi promisiuni cu privire la NATO. "Fără cereri legate de aderarea la NATO - asta nu este pe masă", a declarat Kristersson, pentru canalul TV 4 din Suedia.

Cu toate acestea, el a spus că cele două ţări au multe de discutat, inclusiv cooperarea în cadrul NATO, viitoarea preşedinţie ungară a Consiliului UE, sprijinul pentru Ucraina şi cum să obţină cele mai largi sinergii din partea forţelor aeriene care împărtăşesc acelaşi program de avioane de luptă - JAS Gripen suedeze. Orban a fost deranjat de criticile suedeze asupra evoluţiilor democratice sub guvernul său.

El l-a invitat pe Kristersson la Budapesta, pentru negocieri asupra NATO, dar a repetat de asemenea că ţara sa sprijină aderarea suedeză. Kristersson a spus că nu ştie când Suedia va deveni cel de-al 32-lea membru al NATO, dar că se aşteaptă să fie "foarte curând".

Citit 418 ori Ultima modificare Vineri, 26 Ianuarie 2024 16:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.