Pentagonul sprijină Ucraina, dar ajutorul financiar rămâne blocat

Pentagonul sprijină Ucraina, dar ajutorul financiar rămâne blocat
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a încercat marţi să-i convingă pe aliaţii europeni că administraţia preşedintelui Joe Biden este încă angajată să sprijine Ucraina, chiar dacă Washingtonul a rămas în esenţă fără bani pentru a continua să înarmeze Kievul, şi există puţine semne că Congresul va decide completarea fondurilor, relatează Reuters.

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a refuzat până acum să convoace un vot asupra unui proiect de lege care ar oferi alte 60 miliarde de dolari Ucrainei, iar Casa Albă se străduieşte să găsească modalităţi de a trimite asistenţă Kievului, care se luptă cu forţele ruse de mai bine de doi ani.

Austin conduce reuniunea lunară cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG), care are loc la baza aeriană Ramstein din Germania şi la care participă aproximativ 50 de aliaţi care au sprijinit militar Kievul. "Statele Unite nu vor lăsa Ucraina să eşueze. Această coaliţie nu va lăsa Ucraina să eşueze", a declarat Austin, la începutul întâlnirii.

Austin, care călătoreşte pentru prima dată în acest an de la tratamentul împotriva unui cancer de prostată, nu a spus cum va sprijini Washingtonul Ucraina fără finanţare suplimentară şi nu a menţionat în mod specific Congresul. Potrivit unor oficiali, lipsa fondurilor disponibile are deja un impact pe teren în Ucraina, iar forţele ucrainene trebuie să gestioneze resurse limitate.

"Cred că aliaţii noştri sunt foarte conştienţi de situaţia noastră financiară şi ucrainenii mai mult decât oricine, din cauza penuriei care rezultă din faptul că nu le putem furniza" ajutor, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, sub protecţia anonimatului.

Săptămâna trecută, administraţia Biden a informat că va trimite Ucrainei asistenţă militară în valoare de 300 milioane de dolari, dar a adăugat că este o măsură excepţională, care a putut fi luată datorită unor economii neaşteptate din contractele militare pe care Pentagonul le-a făcut. Oficialii nu au exclus că s-ar putea găsi economii suplimentare, dar spun că această sumă nu ar fi suficientă pentru a compensa lipsa de acţiune a Congresului.

Experţii declară că Austin se va confrunta cu o audienţă sceptică în Europa. "Este din ce în ce mai greu pentru liderii americani să călătorească în Europa cu mesajul că Statele Unite sunt angajate în Ucraina pe termen lung", a declarat Rachel Rizzo, membru senior la Centrul Europa al Consiliului Atlantic din Washington. "Mesajul acestui angajament financiar, militar şi economic pe termen lung contrazice realitatea a ceea ce se întâmplă la Capitol Hill", a adăugat Rizzo.

La o conferinţă de presă comună la Berlin, vineri, cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul polonez Donald Tusk şi-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, ale cărei trupe în deficit de muniţie se confruntă cu cele mai dure lupte de la primele zile ale invaziei Rusiei, în urmă cu peste doi ani. Sprijinul european a devenit din ce în ce mai important, Biden nereuşind să obţină un pachet mare de ajutor prin Congres, iar o mare parte din energia politicii sale externe se concentrează pe războiul din Gaza.

Oficialii americani spun că, fără Statele Unite, sprijinul european pentru Ucraina nu va fi suficient pentru ca aceasta să se apere de forţele ruseşti.

Dar oficialii americani spun că realitatea este că, fără Statele Unite, sprijinul european pentru Ucraina nu va fi suficient pentru ca aceasta să se apere de forţele ruseşti. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă împotriva Ucrainei începând cu sfârşitul lunii mai sau din vară.

Citit 297 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2024 16:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.