Președintele Portugaliei propune anularea datoriilor statelor africane

Președintele Portugaliei propune anularea datoriilor statelor africane
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Președintele Marcelo Rebelo de Sousa a declarat că Portugalia ar putea folosi mai multe metode pentru a plăti despăgubiri pentru atrocitățile comise în timpul perioadei coloniale. Printre variantele avute în vedere sunt anularea datoriilor fostelor colonii și acordarea de finanțare, potrivit Mediafax. De Sousa a afirmat că Portugalia este responsabilă pentru crimele comise în timpul sclaviei transatlantice și în perioada colonială. El a sugerat că este nevoie de reparații, potrivit Reuters.

Declarația sa a stârnit critici puternice din partea partidelor de dreapta, inclusiv de la partide din coaliția de guvernare. Unii politicieni au vorbit despre trădare națională.

În replică, președintele a spus sâmbătă că țara trebuie să-și asume "responsabilitatea pentru binele și răul care s-au întâmplat în imperiu". "Nu putem pune asta sub covor sau într-un sertar. Avem obligația de a conduce acest proces", a spus președintele Marcelo Rebelo de Sousa.

Din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea, șase milioane de africani au fost răpiți și transportați peste Atlantic de către nave portugheze. Africanii au fost vânduți ca sclavi, în primul rând în Brazilia.

Citit 276 ori Ultima modificare Duminică, 28 Aprilie 2024 17:41

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro