Ezitări ucigașe

Ezitări ucigașe
Evaluaţi acest articol
(75 voturi)

Ucraina se află într-o conjunctură dificilă în efortul de război împotriva Rusiei din cauza obtuzității de care o parte a clasei politice americane a dat dovadă timp de șase luni! Ajutorul SUA este, fără îndoială, unul vital pentru Ucraina. Dar a devenit clar că este nevoie de o decuplare a intereselor strategice de luptele politice interne, în care personaje toxice precum Trump sunt capabile de orice.

Cele șase luni în care ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Kiev a stat blocat în Congresul american au însemnat șase luni în care soldații ucraineni au rămas fără muniție, șase luni în care Rusia a avut timp să-și remonteze industria de război și să preia inițiativa pe front, șase luni în care s-au pierdut mii de vieți omenești! Și va mai fi nevoie de alte luni pentru ca Ucraina să stabilizeze măcar situația, înainte de a mai putea vorbi eventual de o reluare a ofensivei.

Dincolo de întârzierea ajutorului american, o problemă și mai mare este că ucrainenii și-au pierdut încrederea că vor fi sprijiniți "cât timp va fi nevoie" - cum li s-a promis - de către SUA. O revenire a lui Trump la Casa Albă ar fi un coșmar pentru Kiev, dar și pentru statele europene. Maniera cinică a lui Trump de a trata războiul din Ucraina este pe cât de stupefiantă, pe atât de periculoasă.

Dar dincolo de ajutorul venit cu întârziere, să nu uităm că nici statele europene nu și-au onorat în întregime promisiunile, iar la nivelul UE a fost nevoie de eforturi foarte mari pentru a trece peste blocajele unor țări precum Ungaria.

Toate aceste chestiuni au fost discutate, la Kiev, de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Practic, conducerea NATO este de părere că este nevoie de o formă mai instituționalizată de gestionare a ajutorului pentru Ucraina, mai puțin expusă capriciilor politice de moment.

Într-un format NATO s-ar putea coordona în ansamblu ajutorul militar pentru Ucraina, s-ar putea vedea mai clar care sunt necesitățile și cum pot fi ele acoperite. Și, nu în ultimul rând, un format NATO ar fi o garanție în plus pentru respectarea angajamentelor asumate. Unii ar vedea aici o formă de "escaladare" și o creștere a riscului unei confruntări directe între NATO și Rusia. În același timp, nu trebuie uitat că apărarea Ucrainei este apărarea Europei.

(Im)predictibilitatea în gestionarea situațiilor de criză este la fel de importantă precum muniția strategică. Nesiguranța naște îndoială, iar îndoiala scade capacitatea de a face față inamicului. Dacă am reușit să învățăm ceva din... ezitările trecutului rămâne de văzut.

Citit 1095 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Mai 2024 17:31

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de UK Raina
    Joi, 02 Mai 2024 13:29
    86.124.203.***
    Bubuiala intre rusii din est si rusii din vest . Atac direct de catre nato si usa la ordinea mondiala axa china-rusia . Este de urmarit cu cine se va combina yancheul . Totul este economic si pentru guvizi .
    41
    6
  • postat de florin
    Joi, 02 Mai 2024 09:33
    86.124.200.***
    Ucraina se afla în situația asta pt că sa băgat singura încurajată într-o acțiune sinucigașă!Americanii vor face ce au mai făcut !Vor pleca!Iar noi Romania vom rămîne cu rușii la Dunăre probabil cu cu nou tratat cu noul vecin in care canalul Sulina va fi cedat,cu platforma marina renegociată cu ....
    48
    9
  • postat de florin
    Joi, 02 Mai 2024 09:28
    86.124.200.***
    Nu vad in editorialul dv cum au fost împărțiți cei 61 miliarde!O parte consistenta din acei bani reîmprospătează arsenalul militar american o parte este alocată sprijinirii operațiunilor americane în lume iar o alta parte este pt achiziționarea de armament pt Ucraina!Deci mai tirziu puțin!
    46
    8
  • postat de pro
    Joi, 02 Mai 2024 08:36
    213.233.85.***
    SUA a garantat, alaturi de Anglia si Rusia, frontierele Ucrainei, nu a semnat un tratat de alianta cu Ucraina. Adica in caz de razboi, ii va oferi ajutor. Nu prea mult (ca in cazul URSS) ca sa nu devina o superputere si apoi sa ameninte pacea lumii.
    3
    44
  • postat de Dan D.
    Joi, 02 Mai 2024 06:26
    5.13.202.***
    O fi Ucruina în NATO, sau în UE ? Că eu știam că-i vândută unor familii de kazari…
    Sau ăștia au cumpărat și UE și NATO?
    Disperare cât casa că iese Trump, gloabelor globaliste. Nu mai este mult pana pe 5 noiembrie când veți lua placuta suedeza lăcustarilor.
    42
    7

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro