Cristian Dima, președinte ALDE Galați: ALDE a asigurat administratorii Pilonului II că nu se va discuta vreodată despre desființarea acestuia

Cristian Dima, președinte ALDE Galați: ALDE a asigurat administratorii Pilonului II că nu se va discuta vreodată despre desființarea acestuia
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a continuat discuțiile cu reprezentanți ai unor domenii esențiale pentru România. Ieri, la Senat, Călin Popescu-Tăriceanu a avut întâlniri cu reprezentanții acţionarilor celor şapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România, dar și cu reprezentanții Vodafone.

În ceea ce privește Pilonul II de pensii, acesta a fost înființat în perioada când Călin Popescu-Tăriceanu era prim-ministru, iar ministrul de finanţe de la acea dată era Varujan Vosganian. În această calitate, președintele ALDE i-a asigurat pe reprezentanții companiilor de administrare a Pilonului II că nu poate fi vorba niciodată despre o desființare a acestui Pilon. De asemenea, președintele ALDE le-a explicat acestora că măsurile pe care guvernul le-a luat au fost necesare pentru a spori garanţiile pentru cei care fac parte din Pilonul II de pensii. Nu putem nega faptul că există în momentul de faţă o disproporţie uriaşă între capitalul societăţilor care administrează fondurile de pensii şi numărul de contributori şi activele pe care le gestionează.

Tot în cadrul acestei discuții, președintele ALDE le-a prezentat reprezentanților acestor companii faptul că “există o insatisfacţie pe care și noi o avem, văzând că fondurile de pensii nu sunt suficient de implicate în economia reală.” Fondurile de pensii, sigur că adoptă în general o politică mai prudentă şi preferă să investească în instrumente foarte sigure. Însă, nu trebuie pierdut din vedere exemplul altor fonduri din alte ţări, care investesc şi în activităţi care ţin de zona servicii, de zona industrială ş.a.m.d.

În urma acestei discuții purtată de liderul ALDE, putem spune că la nivelul partidului nostru am înţeles care sunt argumentele lor. După această întâlnire o să venim noi cu o serie de propuneri, în așa fel încât să ajungem la un consens. La rândul lor, fondurile de pensii vor veni cu nişte propuneri, care să ne ducă la un compromis acceptabil pentru ambele părţi.

Ce ne dorim noi la nivelul ALDE? Vrem o implicare mai mare a fondurilor de pensii în economie prin investiţii. Am apreciat faptul că în cadrul discuțiilor de la Parlament, reprezentanții fondurilor de pensii au spus că 'da, pot să le ia în considerare'.

În mod evident mai avem de lucrat, însă o vom face împreună în acest domeniu şi sunt absolut convins că vom ajunge la o soluţie satisfăcătoare pentru ambele părţi.

(P)

Citit 1696 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2019 16:24