Galațiul își dorește înapoi Calea Domnească

Galațiul își dorește înapoi Calea Domnească
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Administrația locală tânjește după aerul de epocă al urbei pe care domnitorul Alexandru Ioan Cuza o voia capitala Principatelor Unite. Un proiect important în acest sens este refacerea Căii Domnești, astfel botezate datorită domnitorilor unși la Constantinopol care, coborâți din ambarcațiunile care îi aduceau în țara noastră, treceau pe această arteră plină de istorie în drumul lor spre Iași.

Transformat în ultimii ani, după o epocă în care devenise doar un oraș industrial, întrucât prezența combinatului siderurgic în viața comunității devenise un soi de brand al zonei, Galațiul a început să șteargă praful de pe imaginea de altădată a celei mai importante porți de export către Franţa şi Marea Britanie. La mijlocul secolului al IX-lea, portul Galați comunica mai mult cu exteriorul decât cu țara, motiv pentru care Cuza, pe care îl legau multe amintiri de oraș, și-ar fi dorit aici capitala Principatelor Unite Române. Istoricii spun că domnia scurtă a revoluționarului alungat de Monstruoasa Coaliție și faptul că ruşii ar fi putut lesne ocupa capitala ţării – argumente de tip geografic – i-au retezat așezării considerate Port Franco șansa unui asemenea statut.

Regăsirea aerului molcom de altădată

Administrația publică a municipiului reședință de județ încearcă să recâștige prestigiul anilor domnești ai Galațiului: clădiri-simbol ale urbei, cum este Casa Artelor, devin repere și pentru noile generații, iar strada Domnească, pe vremuri Calea cu același nume (n.a. - în epoca ceaușistă devenise Bulevardul Republicii), va intra în "zodia" modernizării, or în acest caz e vorba de lucrări pentru transferul aerului molcom al vremurilor în care scriitori celebri și importanți oameni politici opreau caleașca pentru a lua prânzul sau doar ca să-și bea cafeaua în cea mai de soi zonă a orașului. "Pentru obiectivul «Modernizare Strada Domnească, tronson str. Gamulea - str. Gării», am avut deschisă o licitație publică și ne bucurăm că o asociere de companii va lucra timp de 14 luni pentru ca această rută importantă a orașului să redevină acel punct de atracție la care ținem foarte mult", declară edilul-șef Ionuț Pucheanu, valoarea contractului fiind de peste 16 milioane de lei fără TVA.

Aleea Celebrităților, tot aici

De ce i se spune Domnească acestei străzi pe care sunt așezate atât Prefectura, Primăria, Catedrala Episcopală, cât și Teatrul Dramatic? Se pare că e legată de tranzitul domnitorilor unși la Constantinopol care, coborâți în port, urmăreau acest itinerariu în drumul lor spre Iași. Conform altor versiuni, numele își dorea să accentueze importanța domnitorului Mihail Sturza, care izbutea sistematizarea așezării urbane. De pildă, în 1832, notează cronicarii, Galațiul se întindea până în calea Domnească, rută cu prăvălii, cârciumioare, dar și cu magazine de lux pentru acea epocă, bijutieri și diverși alți meșteșugari. "Ne dorim, nu doar pentru gălățeni, dar și pentru turiști, pe lângă lucrările de modernizare aferente, și o alee specială de tip «Aleea Celebrităților - Walk of Fame» pentru nenumăratele personalități marcante ale urbei", adaugă primarul Galațiului.

Cezar Gorovei

(P)

Galerie de imagini

Citit 10157 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Septembrie 2023 14:49