Drujba, sperietoare sau salvare: Gălățenii au făcut peste 1.000 de solicitări pentru tăieri și toaletări de arbori

Drujba, sperietoare sau salvare: Gălățenii au făcut peste 1.000 de solicitări pentru tăieri și toaletări de arbori
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

„Se taie în neștire!”, „Îi taie pe ăia sănătoși și îi lasă pe ăia uscați” „Este copacul plantat de noi, vecinii”, „Făcea corcodușe așa bune”, „Ăștia defrișează tot”. Vă sunt cunoscute? Sunt unele dintre reacțiile cititorilor noștri, când se aud drujbele prin cartier. Dar cât de îndreptățite sunt asemenea temeri?

Am încercat să vedem pe teren care este situația reală. Am aflat mai întâi că Primăria are în analiză în momentul de față peste 1.000 de solicitări privind tăierea sau toaletarea copacilor din oraș, cele mai multe provenind de la asociațiile de proprietari sau direct de la locatari. Carevasăzică, intervențiile pentru tăierea sau fasonarea arborilor au loc în principal în urma sesizărilor comunității. Și totuși de ce apar reacții de felul celor amintite încă din start?

„Nu de puține ori se întâmplă, domnule, să existe reacții de tot felul mai ales între cei care stau în zona în care mai dispare câte un copac. Sunt cei care nu înțeleg niciun fel de tăiere sau fasonare, cum i se zice mai nou, indiferent de pericole sau explicații, dar sunt și alții care se plâng că le cade pomul în cap sau pe mașină și de ce nu se intervine la timp. Vă spun din proprie experiență, nu povești. Au fost cazuri și la blocul meu. Dar, na, ne bucurăm când fiecare are o părere, că e democrație, dar e greu cu oamenii, domnule. Dacă-i cade pe mașină, țipă, dacă vii și-i tai, țipă. Cine să-i mai înțeleagă?”, ne-a spus domnul Vasile A. din zona imobilului I5 de pe strada Anghel Saligny.

„Așa cum am anunțat în nenumărate rânduri, Primăria are o strategie reală pentru protejarea mediului la Galați, cu acțiuni concrete. Acționăm pe toate căile pentru un aer curat și sănătos, pornind de la protejarea arborilor, campanii de noi plantări în fiecare an, asigurăm un transport prietenos cu mediul, dovadă achizițiile de mijloace de transport nepoluante, asigurăm infrastructura necesară, și anume căi de rulare noi pentru tramvaie și rețea extinsă pentru troleibuze, instalăm tot mai multe stații pentru încărcarea mașinilor electrice, iluminat public de pe principalele artere este economic, modernizăm numeroase clădiri publice, majoritatea grădinițe, școli și licee, dar și blocuri, ceea ce conduce la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea,  instalăm surse alternative de producere a energiei”, a venit și replica Biroului de presă al Primăriei, de unde putem înțelege că protejarea mediului înconjurător înseamnă mai mult decât protejarea copacilor.

Reprezentanții municipalității au afirmat în dese rânduri că nu își doresc să taie arbori decât în situații de forță majoră, ținând cont de faptul că unii dintre aceștia, deși aparent sănătoși la prima vedere, chiar sunt bolnavi sau pot prezenta un real pericol pentru trecători și bunuri.

Uneori se întâmplă ca un proiect amplu să vizeze, printre altele, și sacrificarea de arbori, însă în acest caz suntem asigurați că nu se intervine decât cu avize de la autoritățile de mediu. Iar dacă este să ne luăm după alte comentarii din mediul online, față de alte orașe din țară, Galațiul se prezintă destul de bine ca spații verzi. Cântecul drujbei e departe de a fi îndrăgit de oameni, dar se dovedește a fi sănătos. Să ne aducem aminte că acum câteva luni, din cauza unei vijelii deloc prietenoase, au fost puși la pământ copaci sănătoși și viguroși.

 

În mod cert, protejarea mediului, a locuitorilor și bunurilor ar trebui să fie priorități pentru orice administrație publică locală care se respectă. Altfel, ține de natura umană să te atașezi de semeni sau de anumite lucruri, iar la umbra unui nuc bătrân poate că ai rostit prima declarație de dragoste. Vei dori să revii acolo. Pentru alte persoane, însă, acel copac poate reprezenta un atac de panică.

Cezar Gorovei

(P)

Galerie de imagini

Citit 3177 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Ianuarie 2024 17:24