La Galați, numai cine nu dorește, nu muncește

La Galați, numai cine nu dorește, nu muncește
Evaluaţi acest articol
(99 voturi)

Piața muncii din municipiul Galați a cunoscut o dinamică extraordinară în ultimii ani. Ofertele de pe site-urile de recrutare sunt numeroase, în domenii dintre cele mai diverse. De la măturători până la directori, de la bucătari până la contabili sau de la muncitori până la ingineri, efervescența de pe site-urile de joburi ne arată că forța de muncă din orașul nostru este la mare căutare. Nu este întâmplător nici faptul că numărul de șomeri, conform statisticilor, a scăzut foarte mult în municipiul Galați în ultima perioadă.

A trecut vremea în care patronii spuneau „pot să te dau afară la orice oră; la poartă așteaptă zece ca tine”. Nu o spunem noi, o arată realitatea zilelor noastre din reședința de județ. Pentru că în ultimii ani orașul și-a consolidat forța economică, iar pe lângă companiile puternice cu tradiție, mii de alte firme mici și mijlocii și-au demonstrat potențialul. Așa se face că în prezent site-urile de recrutare sunt pline de oferte de locuri de muncă.

Spre exemplu, pe site-ul bestjobs.eu sunt în aceste zile aproape 2.000 de locuri de muncă disponibile pe județul Galați. La fel și pe site-ul ejobs.ro. Sute de oferte sunt disponibile și prin intermediul AJOFM Galați (349 de slujbe erau declarate vacante la începutul lunii ianuarie).

Se caută forță de muncă în toate domeniile: proiectanți, ingineri în industria alimentară, ingineri constructori, ingineri îmbunătățiri funciare, agenți vânzări, consultanți vânzări, muncitori, tehnicieni service, graficieni, terapeuți, operatori date, manageri relații clienți, directori de vânzări, spălători auto, asistenți medicali, manageri hotel și restaurant, barmani, casieri etc. În plus, și companiile străine caută forță de muncă la Galați, dovadă fiind numeroasele anunțuri de pe platformele amintite. Iar în plan local, firmele de construcții, spre exemplu, găsesc greu noi angajați și apelează tot mai mult la oameni din afara spațiului comunitar.

Pe de altă parte, numărul de șomeri a scăzut foarte mult în municipiul Galați, așa cum arătam zilele trecute în paginile ziarului nostru.

Conform datelor AJOFM Galați, la finalul anului 2023 erau 987 șomeri, în scădere cu 55% față de anul 2016 când erau 2.212 în municipiul Galați. Iar perspectivele sunt și mai îmbucurătoare pe măsură ce au apărut și apar în continuare noi investitori.

Provocarea rămâne aceea de găsi un echilibru și în ceea ce privește nivelul salarial, dar nu depinde numai de patronat. Decisive sunt și pregătirea, anii de școală, experiența și implicarea angajaților sau aspiranților la un job bine plătit.

Cezar Gorovei

(P)

Citit 19565 ori Ultima modificare Marți, 27 Februarie 2024 12:10