Cum evităm urgenţele veterinare de Paşte. Școala iubitorilor de animale

Cum evităm urgenţele veterinare de Paşte. Școala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pentru fiecare dintre noi, Paștele e diferit. Indiferent că petreceţi cu familia sau cu prietenii, masa de sărbători e nelipsită pentru toată lumea. Atenţie, însă, la ce anume mănâncă animalul de companie în această perioadă, inclusiv la alte pericole!

Ce trebuie să eviți de Paște, pentru a nu ajunge de urgenţă la cabinetul veterinar?

Ciocolata şi dulciurile

În ultima perioadă, Iepurașul de Paște aduce mai ales ciocolată și dulciuri. Copiilor le place să le împrăștie pe toate pe covor și să se hotărască de unde încep să le mănânce. Dar, dacă ai în preajmă câini sau pisici, regulile se schimbă. Ciocolata trebuie ținută la distanță de câini, într-un sertar sau dulap închis, nu pe masă, la vedere. Ciocolata este toxică din cauza unei substanțe numită teobromină. Cu cât ciocolata are un procent mai mare de cacao, cu atât este mai dăunătoare.

Pasca de Paşte

Tradiționala și nelipsita pască de la masa de Paște poate fi extrem de toxică pentru animale, mai ales dacă are și stafide! Strugurii și stafidele pot cauza insuficiență renală. Nu există o doză toxică exactă, nu toate animalele reacționează la fel. Păstrează pasca pentru tine și nu le da patrupedelor nici măcar o bucățică.

Florile

Intoxicațiile cu plante, mai ales la pisici, pot fi extrem de grave și cu o evoluție fulgerătoare. Hipersalivația, voma, vocalizările, midriaza sau spasmele musculare sunt doar câteva dintre semnele care pot apărea în acest caz. Intoxicațiile cu plante la pisici sunt destul de frecvente, iar prognosticul este aproape întotdeauna rezervat spre grav, în funcţie de cantitatea ingerată și când ajunge pisica la veterinar. Să nu lași niciodată florile în aceeași cameră cu pisicile sau câinii!

Resturile de la masă

Tulburările gastro-intestinale sunt nelipsite în preajma sărbătorilor. Nu le faci bine câinilor şi pisicilor dacă le dai drob sau friptură de miel, un colț de pâine sau o bucățică de salam. Evident, dacă ai timp, există reţete speciale pe care le poți pregăti pentru animale, astfel încât să fie şi ele parte din sărbătoare, fără să ajungă la medic. Dacă nu, le poți face fericite prin alte metode:

* acordă-le atenție, găsește metode distractive prin care să le menții active și să vă jucați;

* cumpără-le o jucărie nouă;

* răsfață-le cu hrană umedă de calitate, un plic pentru pisici sau o conservă pentru câini;

* scoate câinele la plimbările obișnuite sau chiar la una în plus.

Geamurile larg deschise

Nu lăsa pisica nesupravegheată într-o încăpere cu geamurile larg deschise. Fie că le speli, înainte de Paşte, sau le laşi deschise pentru aerisire, e suficientă o singură secundă pentru ca ea să plonjeze direct pe geamul larg deschis. Lasă geamul deschis doar dacă pisica nu este în cameră sau montează plase speciale pentru pisici!

Citit 767 ori Ultima modificare Duminică, 05 Mai 2024 19:10

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro