Cine ne oferă turul virtual al muzeelor județului Galați

Cine ne oferă turul virtual al muzeelor județului Galați
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Când am aflat despre polemicile în jurul tururilor virtuale ale muzeelor, mi-am înțeles frustrările pe care le resimțeam ori de câte ori vizitam un muzeu care mă lua prin surprindere. Înțelegi doar ce știi deja e un truism.Se poate obiecta la asta în multe moduri, dar cert rămâne faptul că poți vedea fotografia unei capodopere fără teamă că epuizezi vreodată misterul artei. Mirările vor fi la fel de proaspete dinaintea operei reale, oricât ai fi privit în prealabil copia. Un mare muzician originar din județul Galați, Lache Cercel, director muzical al filarmonicii din Vancouver, ne avertiza să nu mai ascultăm înregistrări, muzica se ascultă cu urechea la fanta viorii, spunea el, respingând ”muzica virtuală” ca pe o ”muzică la conservă”. În ciuda aparențelor, vulgaritatea atribuită reproducerii muzicii sau fotografiei și preferința pentru original sunt două căi care comunică armonios. Turul virtual nu stinge nevoia contemplării directe, ci este un act pregătitor al ei. De ceva vreme, muzeele rurale din județul Galați pot fi vizitate virtual. De Ziua Internaţională a Muzeelor, ni s-a părut interesant să aflăm cui datorăm aceasta.

”Suntem o firmă care realizează tururi virtuale pentru muzeele din zona rurală a României. Noi scanăm, fotografiem, punem pe internet, aducem la cunoștință. Avem un proiect cu Administrația Fondului Cultural Național - A F C N - pentru  digitalizarea muzeelor. Proiectul a luat naștere în 2021, când am obținut prima cofinanțare din partea A.F.C.N,  și am realizat 27 de tururi virtuale pentru tot atâtea  muzee și case memoriale din zona rurală a Moldovei. Le publicăm pe platforma noastră, iar accesul publicului e gratuit. Proiectul e creația noastră, a mea, Cosmin Murărașu, a lui Ionuț Teodorașcu și a Nicoletei Felea. Scopul urmărit de noi în domeniul realității virtuale este de a realiza un instrument de explorare interactivă 3D.  Până în prezent au fost realizate peste 300 de tururi virtuale interactive 3D pentru clienți din sectorul public și privat, dintre care 150 tururi virtuale pentru  obiective culturale.

Cel mai notabil proiect realizat de Real Tour Ro, în colaborare cu platforma „De La Sat”, este „Muzeul – De pe uliță pe ecran. Moldova / Muntenia / Dobrogea”, proiecte în cadrul cărora au fost puse la dispoziția publicului prin intermediul platformei www.muzeedelasat.ro un număr de 73 de obiective culturale din zona rurală a Moldovei și Munteniei.  Acest proiect a beneficiat de peste 100 de apariții media. Fiind partener acreditat Google, la cerere, integrăm tururile virtuale în platformele Google Maps, Google Street View și Google Earth, totalizând până în prezent peste 8 milioane de vizualizări. Toate obiectivele culturale au fost integrate în platforma Google”.  

Spre deosebire de modelul clasic de tur virtual compus dintr-o serie de fotografii accesate individual, autorii folosesc tehnologia Matterport. Astfel, vizitatorii tururilor virtuale beneficiază de o navigare fluidă și interactivă, altceva decât accesarea unor fotografii obișnuite existând elemente de 3D. Despre numărul de accesări, am aflat că  prin Google Analitics sunt 300 de mii de vizualizări din 2021 până în prezent, contabilizați fiind doar vizitatorii  unici.

” Protecția datelor ne împiedică să aflăm mai mult despre cei ce ne urmăresc, aflăm că sunt din România sau din afară. Al doilea cel mai mare vizitator vine din Statele Unite, cei mai mulți provenind din Uniunea Europeană. Nu avem buget de promovare foarte mare, nu prea ne-am promovat în afara țării, mai mult în țară și cu toate acestea primim mulți vizitatori din străinătate.”

Nu se fac doar fotografii, ci şi scanări laser 3D, cu echipamente speciale

În 2021 s-au scanat o parte din muzeele din Moldova, a urmat Muntenia, Dobrogea și în ultima vreme Maramureș. Costurile sunt semnificative, iau timp mult, deoarece  nu se fac doar fotografii, ci și scanări laser 3D și se utilizează echipamente speciale. Ajunge o singură privire și se constată că muzee de la sat de pildă, așa cum apar în turul virtual, nu sunt simple fotografii. ”Diferența e că se proiectează și dimensiuni spațiale, un fel de topografie -  topometrie doar pentru clădire. În turul virtual se văd exponatele, se poate naviga prin întreg muzeul.

În județul Galați sunt accesări foarte multe pentru Muzeul ”Hortensia Papadat-Bengescu”, cel de la Costache Negri, care ține de Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” și se află în renovare, pentru Casa Memorială ”Ioan Dunăreanu”, sau Gospodăria Tradițională ”Vatra cu Dor” de la Șivița, de care se îngrijește maestrul Ioan Buță.  Managerii altor muzee au confirmat că au primit mulți vizitatori din rândul celor care au văzut turul virtual. Muzeele nu se pot promova, nu le permit bugetele să facă fotografii artistice și astfel materialele de promovare sunt de o mai slabă calitate, obiectivele nu sunt prezentate în cea mai bună lumină. Proiectul pentru Centrul Național de Studii ”Mihail Eminescu” din Botoșani a confirmat că au venit turiști după ce au vizitat centrul virtual.      

Artiștii întreprinzători au proiecte în diverse domenii cum ar fi HoReCa, Imobiliare (rezidențiale și comerciale), Auto, Medical, Cultural etc, activând în toate regiunile țării.

https://www.facebook.com/watch/?v=655623835729062

Citit 1349 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Mai 2024 14:48

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro