ANALIZĂ VLG | Cei mai puţini bani de investiţii din ultimii şapte ani
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”, Sorin Pană

ANALIZĂ VLG | Cei mai puţini bani de investiţii din ultimii şapte ani
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cei 27,5 milioane de lei, prevăzuţi pentru cheltuieli de dezvoltare în bugetul local pe 2017 - în forma supusă dezbaterii publice - reprezintă cea mai modestă sumă alocată pentru investiţii în ultimii şapte ani.

Nu mai puţin adevărat este că sumele iniţiale pentru investiţii au suferit, de-a lungul fiecărui an, rectificări, fiind majorate sau diminuate. An de an, Galaţiul a rămas cu banii de investiţii necheltuiţi.

Pentru că mai important decât ceea ce îţi propui este ceea ce realizezi, vă propunem o analiză a banilor de investiţii din 2011 încoace. Am pus faţă în faţă sumele alocate pentru investiţii - conform bugetelor de venituri şi cheltuieli adoptate de aleşi la începutul fiecărui an - şi cele efectiv cheltuite, conform conturilor de execuţie bugetară votate, de asemenea, de aleşi.

2011: "Austeritate"

"Bugetul pe 2011 este unul de austeritate. Va trebui să fim realişti, să gândim exact în limita banilor pe care îi putem avea, altfel nu va exista un echilibru", declara primarul Dumitru Nicolae. Austeritatea însemna că în bugetul pentru investiţii erau prevăzute cheltuieli de 95 de milioane de lei. În final, suma cheltuită efectiv pentru dezvoltare a fost de 68,8 milioane de lei.

2012: "Mai prost"

"Bugetul este mai prost decât în 2011. Nicio investiţie nouă sub soare, numai continuarea unor investiţii începute deja şi lucrările pe fonduri nerambursabile", declara, nemulţumit, primarul Dumitru Nicolae. Conform documentului votat de aleşi, cheltuielile bugetului de dezvoltare se ridicau la 111,1 milioane de lei. Suma a fost rectificată de-a lungul anului, aşa că, la final, plăţile efective pentru investiţii au fost de 146,3 milioane de lei.

2013: "Echilibrat"

În opinia primarului Marius Stan, Galaţiul urma să aibă parte, în 2013, de primul buget echilibrat în ceea ce priveşte funcţionarea şi investiţiile. Mai ales că unul dintre principiile de bază ale fostului edil era că "dacă îţi propui puţin, realizezi şi mai puţin. Noi ne propunem mult, ca să realizăm mult". Conform documentului adoptat, noua administraţie a oraşului îşi propunea să cheltuiască pentru dezvoltare nu mai puţin de 134,7 milioane de lei, sumă care depăşea net alocările anilor precedenţi. Concret, însă, în 2013, plăţile pentru dezvoltare au fost de 76,8 milioane de lei.

2014: "Realist"

"Apreciez bugetul pe anul acesta. Este realist şi bine formulat", declara, la şedinţa de adoptare a proiectului cu pricina, unul dintre reprezentanţii Opoziţiei din Consiliul Local, Victor Dobrea (PD-L). În cifre, cheltuielile bugetului de dezvoltare prevăzute erau în sumă de 141,5 milioane de lei. Din suma generoasă alocată, plăţile efectuate efectiv au fost de doar 76,2 milioane de lei, conform execuţiei bugetare.

2015: Buget blocat, apoi deblocat

S-a întâmplat în 2015, când, pe fondul contrelor politice, aprobarea bugetului a fost blocată şi a fost nevoie de o şedinţă de îndată pentru votarea lui. "Este un buget echilibrat. Avem o sumă consistentă pentru dezvoltare, pe proiecte aflate în curs de execuţie şi proiecte care au fost deja licitate", declara primarul Marius Stan. Suma consistentă era de 171,3 milioane de lei, alocată la cheltuielile bugetului de dezvoltare. Conform execuţiei bugetare, plăţile efectuate au fost de 104,2 milioane de lei.

2016: "Ce ne permitem din ce avem"

"Bugetul pe 2016 este unul echilibrat, ceea ce putem să ne permitem din ce avem", declara primarul Marius Stan, după aprobarea bugetului oraşului pe 2016. Conform documentului, erau prevăzute cheltuieli de dezvoltare de 59 milioane de lei, pentru continuarea obiectivelor de investiţii începute şi pentru finalizarea celor realizate prin fonduri europene nerambursabile. Câţi bani s-au cheltuit în realitate pentru dezvoltarea oraşului vom afla, cel mai probabil, în luna mai, când va fi supusă aprobării execuţia bugetară a anului trecut.

Ce spune primarul Pucheanu despre bugetul pe 2017

"Pentru prima oară, bugetul Primăriei municipiului Galaţi este unul real, care acoperă cheltuielile pentru întreg anul. În anii trecuţi, tocmai pentru a da bine la presă şi a se declara "un buget echilibrat, jumătate pentru funcţionare, jumătate pentru investiţii", cheltuielile Primăriei erau bugetate doar pentru primele şase-opt luni, dar în realitate banii nu ajungeau nici pentru salarii. Aşa că de prin iunie se făceau tot felul de artificii: rectificări prin care banii alocaţi pentru investiţiile care nu aveau nicio şansă erau trecuţi la funcţionare", ne-a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Edilul admite că bugetul de funcţionare este afectat de creşterile salariale, aşa cum se întâmplă la toate primăriile. "Nu îmi propun mai mult decât pot face", afirmă edilul cu privire la investiţii, precizând că şi-a stabilit clar priorităţile, de care promite că se va şi ţine. Astfel, la finalul dezbaterii publice a bugetului, suma pentru investiţii care va fi supusă aprobării aleşilor ar putea fi mai mare.

Citit 6249 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.