România pe hârtie în 100 de chipuri. Exercițiu de recuperare a valorilor
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Exercițiu de recuperare a valorilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile. O simplă înșiruire a locurilor publice unde sunt amplasate operele sale ar face ca spațiul destinat acestui articol să nu fie suficient. Lucrările artistului german Ewerdt Hilgemann (n. 1938) sunt admirate în Amsterdam, Rotterdam, Kemi (Finlanda), Elblag (Polonia), Sion (Elveția), Berlin, Ko-Yang City (Coreea de Sud) ori Beverly Hills (California).

Galațiul a avut șansa de a-l avea drept oaspete la cea de-a patra tabără de sculptură în metal, în 1991. Opera sa – ”Omagiul lui Brâncuși”, nu a fost însă niciodată ridicată pe un soclu, ci este lăsată de 27 de ani să ruginească în boscheții de pe Faleza Inferioară a Dunării.

În 2014, Hilgemann a fost invitat să expună, timp de trei luni, într-una dintre cele mai importante zone ale New York-ului:  Park Avenue. În Galați a fost nevoie de intervenția presei, care a semnalat anomalia, pentru ca municipalitatea să aloce 200.000 de lei în august, printr-o Hotărâre de Consiliu Local, pentru conservarea și punerea în valoare a monumentului.

"Fără minime măsuri de conservare, în prezent suprafeţe mari sunt corodate, una dintre feţe prezintă o porţiune străpunsă de rugină. Prin expunerea operei artistului german, Galaţiul va intra în rândul oraşelor europene/americane care găzduiesc o operă a acestui artist”, se arată în expunerea de motive a HCL. Trei luni mai târziu, nimic nu s-a schimbat pentru ”Omagiul lui Brâncuși”, cu excepția culorii pe care o au frunzele boscheților ce o găzduiesc.

În imagine, lângă lucrarea lui Hilgemann este profesorul Nicolae Pop, fost prodecan al Facultății de Educație Fizică și Sport din Galați, cu cinci maratoane încheiate după vârsta de 50 de ani! 

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 5058 ori Ultima modificare Luni, 26 Noiembrie 2018 03:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.