Marele of al lui Silviu Catargiu: Lipsa unei săli de expoziţii la Galaţi

Marele of al lui Silviu Catargiu: Lipsa unei săli de expoziţii la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Unul dintre cei mai importanţi şi valoroşi sculptori ai Galaţiului, Silviu Catargiu, împlineşte astăzi 74 de ani. Sucevean, născut în localitatea Capu Codrului, a absolvit în 1965 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, promoţia 1965, clasa profesorului Romul Ladea. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Galaţi, secţia Sculptură, din 1968. A participat la Tabăra de sculptură în piatră de la Măgura – Buzău, în 1972 şi la Taberele de sculptură în metal de la Galaţi, ediţiile din 1976 („Pasărea apelor”), 1977 („Chemarea zborului”),  1991 („In memoriam”), precum şi la Tabăra de sculptură în lemn de la Galaţi din 2003. Şi-ar dori oricând să mai repete experienţa, dacă se va continua tradiţia taberelor de sculptură.

A realizat lucrări de artă monumentală în piatră, metal şi inox, la Focşani, Buzău, Galaţi. A primit Premiul "Hyperion", în 1992, medalia "Meritul Cultural" clasa I, în 2004 şi Premiul revistei PORTO-FRANCO, în 2007.

Silviu Catargiu afirmă că „în artă, nu este nici uşor, nici greu. Totul e să nu te descurajezi”. Are acea înţelepciune care-l ajută să vadă, în orice situaţie, partea bună a lucrurilor. E fascinat de ideea de zbor şi vede, de fiecare dată, dincolo de aparenţe: „Chiar dacă, uneori, e vorba de o prăbuşire, sufletul se înalţă”. E mândru de ceea ce a realizat, iar când i se face dor de o lucrare de-a sa, se duce să o vadă. Cei mai buni prieteni sunt tot din breaslă – Mihai Gheorghe Coron, Marcel Bejan, Gheorghe Terescenco, adică oamenii cu care se întâlneşte mereu.

Are încredere în sculptorii tineri, care vin din urmă: „La Galaţi, sunt mulţi artişti tineri buni”, afirmă sculptorul, care priveşte cu plăcere lucrările generaţiei tinere. Un of al său în momentul de faţă îl constituie lipsa unei săli de expoziţii adecvată potenţialului artistic al Galaţiului. "În cea de la Galeriile de Artă se pot expune puţine lucrări", afirmă artistul.

Astăzi, la aniversare, îşi doreşte să aibă în continuare putere de muncă. Îi spunem, cu toată preţuirea, „La mulţi ani!” şi îi mulţumim pentru tot ce ne-a dăruit într-o jumătate de secol de creaţie!

Citit 5440 ori Ultima modificare Luni, 07 Ianuarie 2013 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.