7 ianuarie: Soborul Sfântului Ioan - Înaintemergătorul Domnului

7 ianuarie: Soborul Sfântului Ioan - Înaintemergătorul Domnului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Creştinătatea ortodoxã cinsteşte astăzi Soborul Sfântului Proroc Ioan - Înaintemergătorul Domnului. Acest Sfânt, cu darul vederii înainte, face trecerea de la Vechiul Testament la Noul Testament. El este cel care Îl arată pe Mesia la Iordan, ca Fiul al lui Dumnezeu, motiv pentru care a rămas în conştiinţa Bisericii drept “cel mai mare proroc nãscut din femeie”.

Ioan este fiul lui Zaharia, slujitor la Templul Vechiului Ierusalim, şi al Elisabetei, ruda Sfintei Fecioare Maria. Sfintele evanghelii ne relatează că pentru a-şi păstra puritatea şi sfinţenia, Sfântul Ioan a petrecut 30 de ani în pustie, unde se hrănea cu muguri de copaci şi miere sãlbaticã. Umbla îmbrãcat într-o piele aspră de cămilă, încins cu o curea. După multă viaţă de asprime, Ioan vine la Iordan unde îşi avertizează contemporanii: “Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor”.

Ioan botează cu apă spre pocăinţă şi ne avertizează: “Cel ce vine după mine” va boteza cu apă şi Duh Sfânt. Ioan ni-L prezintă pe Iisus drept “Mielul lui Dumnezeu” care vine în lume de bunăvoie ca să ridice păcatele lumii.

 În misiunea de trezire la Adevăr lui Dumnezeu, Ioan îl supără pe Irod, căruia îi reproşează că trăia în concubinaj cu cumnata sa, Irodiada. Ziua de astăzi ne aminteşte de ura, de răzbunarea Irodiadei, care i-a cerut lui Irod - prin fiica sa, dansatoarea Salomeea - capul Sfântului Ioan Botezătorul. La aniversarea zilei de naştere a lui Irod, Salomeea a dansat pe placul regelui şi drept răsplată a cerut capul lui Ioan. Cerere împlinită...

Astăzi îl cinstim pe Sfântul Ioan Botezătorul, numit în slujbele noastre “Sfeşnicul Luminii”, Lumina fiind Însuşi Fiul lui Dumnezeu - Iisus Hristos - Care ne-a adus veşnicia.

Citit 4508 ori Ultima modificare Duminică, 06 Ianuarie 2013 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.