Cristi Gheorghe, director la 36 de ani al Teatrului Dramatic: „De proşti mi-e teamă…”

Cristi Gheorghe, director la 36 de ani al Teatrului Dramatic: „De proşti mi-e teamă…”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cristi Gheorghe are 36 de ani, este actor cu master în regie de teatru, a făcut armata la cerere, dar nu şi-a dorit niciodată să fie director. Cu toate acestea, în prezent el este directorul interimar al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi şi conduce, pentru câteva luni, un colectiv din care fac parte tatăl, mama şi soţia sa. Reamintim că precedentului director, Vlad Vasiliu, i-a expirat mandatul în octombrie 2012 şi, până la organizarea unui nou concurs pentru ocuparea acestei funcţii, a fost numit de către ordonatorul de credit, Primăria şi Consiliul Local, Cristi Gheorghe.

„Vreau să refac imaginea teatrului”

„Nu mi-am dorit funcţia, a fost o propunere pe care am acceptat-o într-o perioadă în care nu cred că altcineva, din afara teatrului, ar fi fost mai potrivit. Pentru că mai bine decât ştim noi ce se întâmplă aici nu ştie nimeni altcineva”, declară Cristi Gheorghe, argumentând: „Am acceptat, pentru că vreau să refac imaginea Teatrului Dramatic Fani Tardini care, de câţiva ani, nu mai este aşa cum a fost, din varii motive – din lipsă de bani, din lipsă de interes, a unora sau a altora. După lunile de interimat voi participa şi la concurs, să sperăm că-l voi şi lua. Nu ştiu cât din programul pe care-l am în cap voi reuşi să fac în aceste câteva luni: avem nevoie de foarte multe lucruri în teatru – începând cu actorii tineri, ne mai trebuie măcar trei, doi băieţi şi o fată. Dintre cei care veniseră în 2008 în afară de Ciprian Braşoveanu, niciunul nu a avut nici măcar motivaţia sufletească să rămână. Nu putem spune că e vina directorului sau vina regimului, nu acuz pe nimeni”.

„Take, Ianke şi Cadâr”, în februarie

La întrebarea: cu ce veţi începe?, Cristi Gheorghe vine cu un răspuns din Maia Morgenstern: „Îmi place să vorbesc despre proiectele mele la timpul trecut”. Până la noi proiecte, pe 2 februarie va avea loc premiera spectacolului „Take, Ianke şi Cadâr”, în regia lui Eugen Făt, cu Petrică Păpuşă, Gabriel Constantinescu şi Grig Dristaru în rolurile principale. „Apoi, în funcţie şi de bugetul pe care îl vom avea, să vedem ce vom putea face. Am să încerc să o aduc înapoi pe Ioana Citta Baciu, o actriţă esenţială pentru teatrul nostru, care s-a retras din motive personale de la 1 noiembrie 2012. Festivalul de Comedie va fi programat anul acesta la finalul lunii octombrie”.

Cât despre regizorii mari cu care Galaţiul ar putea colabora în 2013, Cristi Gheorghe ne dezvăluie: „Suntem în momentul în care avem nevoie de regizori-brand, regizori care să însemne ceva şi pentru actori şi pentru public, în aşa fel încât calitatea spectacolelor să fie alta. Dacă s-a putut la Brăila, nu văd de ce nu s-ar putea şi la noi. Măcar unul pe stagiune. Vorbim aici despre un Felix Alexa, de Alexandru Dabija, Alexa Visarion, Radu Afrim – dar momentan nu avem trupă pentru el, Radu Nichifor, Horaţiu Mălăele, pe care mi-l doresc enorm”. 

A învăţat de la Adrian Lupu şi Mihai Mihail

Vorbind despre directorii pe care i-a cunoscut din 1999, de când este actor la Dramatic, Cristi Gheorghe afirmă: „La Adrian Lupu am admirat calitatea de a face teatru, iar la Mihai Mihail seriozitatea şi talentul de a şti să se dedubleze între cele două meserii, de director şi actor”. Din colectivul de acum al Teatrului, Cristi Gheorghe i-ar fi văzut în postura de directori pe Ciprian Braşoveanu sau pe Florin Toma. „Chiar dacă sunt mai tineri decât mine, consider că fiecare dintre ei are integritatea şi puterea de a învăţa să facă şi asta”.

Cât despre Măria Sa, publicul, noul director afirmă: „Sper să avem proiecte care să-i facă pe gălăţeni să vină din nou la teatru, aşa cum veneau când ne-am întors de la Casa Studenţilor, moment în care erau cozile până în staţia de autobuz, la toate spectacolele”. Legat de anul 2013, Cristi Gheorghe spune: „Nu am superstiţii legate nici de 13, nici de nimic. Am superstiţii legate numai de oamenii proşti. Atunci mi-e cel mai teamă…”.

Citit 20171 ori Ultima modificare Vineri, 11 Ianuarie 2013 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.