Peste jumătate dintre "stranieri" nu vor petrece sărbătorile alături de copiii lor

Peste jumătate dintre "stranieri" nu vor petrece sărbătorile alături de copiii lor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Peste jumătate dintre părinţii care au plecat din România pentru a munci în străinătate nu vor veni în ţară, anul acesta, pentru a petrece sărbătorile de Paşte alături de copiii lor rămaşi acasă, arată datele furnizate de organizaţia "Salvaţi Copiii" România.

"Mai mult de jumătate -  55% -  dintre părinţii care lucrează peste graniţă nu vor petrece sărbătorile pascale în ţară, alături de copiii lor, în vreme ce 39% spun că vor veni acasă pentru Paşte, iar 6% nu erau încă decişi cu privire la venirea în ţară. În ceea ce priveşte motivele pentru care părinţii nu pot veni, cel mai des menţionate au fost lipsa banilor pentru drumul până în România şi faptul că nu reuşesc să îşi ia concediu/ zile libere în această perioadă", a anunţat, într-un comunicat dat publicităţii luni, organizaţia "Salvaţi Copiii" România.

Aceasta precizează că, în acest context, va extinde programul de suport pentru copiii rămaşi singuri acasă în urma migraţiei economice a părinţilor, program care a oferit sprijin pentru peste 25.600 de copii şi adulţi, prin activităţi de conectare părinţi - copii, derulate atât în centrele locale "Salvaţi Copiii", cât şi în peste 60 de şcoli partenere. Concret, copiii din şase judeţe - Suceava, Iaşi, Vaslui, Mureş, Hunedoara şi Dâmboviţa - care se află în această situaţie vor fi integraţi în programe complexe de sprijin psiho-socio-educaţional.

Un studiu realizat la nivel na­ţional de „Salvaţi Copiii“ România în 2022, cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, arată că 13,8% dintre copiii din România, respectiv 536.000 de copii, au avut în perioada iunie 2021 - iunie 2022 unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Cel mai mare procent al părinţilor care şi-au lăsat copiii acasă (20,3%) se înregistra, la acel moment, în regiunea Sud-Muntenia, unde 107.150 de copii aveau părinţii plecaţi, reprezentând o medie de unu din cinci copii care locuiesc în această regiune.

În regiunea Nord-Est  138.065 de copii aveau părinţii plecaţi, respectiv 17,8% din copiii din regiune, fiind vorba, în medie, de unu din şase copii. În regiunea Nord-Vest, numărul copiilor cu părinţii plecaţi era, în 2022, de 71.374 de copii, respectiv 13,9% din copiii din regiune (în medie unu din şapte copii).

Cei mai puţini copii cu părinţii plecaţi sunt cei din zona Bucureşti-Ilfov - 45.725 de copii, respectiv 10,2% din copiii din regiune aveau părinţii plecaţi, media fiind de unu din zece copii) şi în regiunea Centru - 24.465 de copii, respectiv 5,1% din copiii din regiune (în medie unu din 20 de copii).

Citit 1641 ori Ultima modificare Luni, 29 Aprilie 2024 19:27

2 comentarii

  • postat de marr
    Miercuri, 01 Mai 2024 10:36
    86.124.201.***
    " Cei mai puţini copii cu părinţii plecaţi sunt cei din zona Bucureşti-Ilfov " ... - Normal ca Da . Daca au locuri de Munca acolo ! Nu precum zona Moldovei/Oltenia ...zone Pustiite de 'interesul' politicienilor .
    Aia'i - Iocul de munca este Viata .
    0
    0
  • postat de Rodax
    Luni, 29 Aprilie 2024 21:10
    92.83.34.***
    Sunt oameni care nu ar trebui să aibă copii și totuși au, iar alți oameni, care ar putea crește copii așa cum trebuie, nu au.
    1
    0

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro