Gălăţeni care au uimit lumea - Edward Granville Theodore

Gălăţeni care au uimit lumea - Edward Granville Theodore
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Puţin cunoscut în Galaţi şi în România, fiul unui emigrant gălăţean este considerat unul dintre fondatorii Australiei moderne. Chiar dacă nu s-a născut în Galaţi, Edward Granville Theodore şi-a recunoscut întotdeauna originile danubiene, iar la prima vizită în Europa, în calitate de politician, a venit la Galaţi să-şi caute rudele.

La mijlocul secolului al XIX-lea, Vasile, fiul preotului gălăţean Gheorghe Teodorescu, a emigrat în Australia, unde şi-a schimbat numele în Basile Theodore. Cel de-al doilea fiu al său, Edward, s-a născut pe 29 decembrie 1884, la Adelaide. Red Ted, aşa cum s-a făcut cunoscut, a lucrat în tinereţe ca miner, iar la 30 de ani a fost ales şef al sindicatelor din Queensland. Devenit politician al Partidului Laburist, Theodore a fost ales în 1919, la nici 35 de ani, prim-ministru al statului Queensland, al doilea ca mărime din Australia, iniţiind o serie de reforme, prin care a devenit cunoscut în întreaga ţară. Ascensiunea sa politică a culminat, în 1929, cu funcţiile de trezorier federal şi vicepremier al Australiei. Din această poziţie, a gestionat problemele economice ale ţării, făcându-i chiar pe adversarii săi politici să-l recunoască drept „omul cu cea mai bună minte financiară din emisfera sudică”. A fost adeptul politicii „fără doctrine”, considerând că singurul scop al aleşilor unei comunităţi este să lupte pentru binele oamenilor simpli. De altfel, prin sistemul creat de Theodore, oamenii de rând au putut să devină proprietari de pământ şi de mine, iar muncitorii australieni au fost cel mai bine plătiţi din lume timp de zeci de ani. În 1931, după ce mai multe din soluţiile sale economice au fost respinse de parlament, s-a retras din politică şi s-a dedicat afacerilor.

În 1921 (1924, după alte surse), când era premier în Queensland, Theodore a profitat de o călătorie de afaceri la Londra şi a vizitat Galaţiul, în căutarea rudelor paterne.

Edward Granville Theodore a murit pe 9 februarie 1951, la Sydney, având parte de onoruri de stat. Australienii au şi astăzi un adevărat cult pentru Red Ted, românul care le-a modernizat ţara, un cartier al capitalei Canberra şi un oraş din Queensland purtând numele Theodore.

 

N.A. Cum tot suntem în preajma alegerilor, nu pot să nu remarc faptul că Galaţiul are nevoie disperată de un Theodore. Domnilor candidaţi, se oferă cineva?

Citit 11698 ori Ultima modificare Marți, 05 Iunie 2012 10:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.