Chimie aplicată în construcţii/ Gălăţean cu AFACERE DE TOP în Italia (FOTO)

Chimie aplicată în construcţii/ Gălăţean cu AFACERE DE TOP în Italia (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Absolvent al Facultăţii de Metalurgie din Galaţi, promoţia 2003, inginerul George Dobrea a plecat în Italia ca să înveţe la modul profesionist o meserie. Masterand la Facoltà di Ingegneria din Trento, avea să afle că facultatea era de fapt pe şantiere, nu între zidurile sofisticatelor şi super dotatelor laboratoare. Astăzi, GEOPAV Sistemi Resinosi, firma de proiectare şi realizare a sistemelor răşinoase aplicate în construcţii deschisă de George Dobrea, este actor principal la nivel regional şi asigură consultanţă externă şi asistenţă la aplicarea produselor răşinoase. Merită să-i aflaţi povestea.

Dorinţa de a învăţa

Născut în 1979, în comuna Scânteieşti, judeţul Galaţi, inginerul George Dobrea şi-a început masteratul la Galaţi şi l-a continuat la Trento, în Italia, promoţia 2005, fiind specializat în anticorodare industrială, profilat pe protecţia anticorozivă a cimentului.

„În Italia am ajuns cu un unic obiectiv, acela de a învăţa la nivel profesionist o meserie, cu speranţa că îmi va folosi apoi în ceea ce aveam să fac în România. Un foarte bun prieten şi colaborator, Carlo Giovaninni, profesionist în domeniul construcţiilor şi proiectant de pardoseli industriale, m-a întrebat, într-o zi, de ce am venit în Italia. Ca să studiez!, i-am răspuns. Şi-mi spune că facultatea e pe trotuar, unde eram noi, nu între zidurile facultăţii de inginerie.

Aveam să înţeleg asta pe parcurs, din experienţele care au urmat, trecând direct de pe băncile şcolii la postura de liber profesionist, făcând un pic de pionierat în Provincia Autonomă Trento, deschizând GEOPAV Sistemi Resinosi, firma de proiectare şi realizare a sistemelor răşinoase aplicate în construcţii. Obiectul nostru de activitate este proiectarea şi realizarea pardoselilor şi impermeabilizărilor răşinoase continue (fără rosturi) de natură chimică: epoxidice, poliuretanice, poliaspartice etc.”, ne-a povestit George Dobrea.

Criza, punct şi de la capăt

„Era nevoie de competenţă într-o piaţă controlată de improvizaţii şi diletanţi, care la acea vreme combinau orice, numai lucruri de calitate, nu. Eu asta o văzusem deja de pe băncile şcolii, şi ştiam că acolo puteam să dau maximul din ceea ce mă caracteriza: sunt tipicar, iubesc detaliile, şi meseria pe care mi-am ales-o e practic ca o mănuşă. Şi rezultatele nu au întârziat să apară, şi, evident, cu ele şi satisfacţiile”, spune gălăţeanul.

În 2009, firma ajunsese la 19 angajaţi... „Apoi a venit criza, şi mai ales problema structurală a Italiei, lipsa garanţiilor şi certitudinii plăţilor... a urmat un faliment, restructurare totală a firmei... şi s-a repornit în 2010 cu alte criterii, dar cu aceleaşi obiective: calitatea şi seriozitatea lucrărilor executate primează întotdeauna.

Astăzi suntem un actor principal la nivelul provinciei, şi în mare măsură lucrările publice din spitale, şcoli, grădiniţe, private sau cu finanţare publică, ne sunt atribuite nouă. Nu pentru că suntem frumoşi, ci pentru că în spatele nostru avem forţa realizărilor noastre de până acum. Printre clienţii noştri bună parte din Primăriile regionale, Provincia Autonomă de Trento, Azienda Sanitaria del Trentino, Grupul Melinda, Marlene, Casearia Monti Trentini, Grana Padano, Pasta Felicetti, Trento Frutta, Curia di Trento (patriarhia) şi lista e într-adevăr lungă”, ne-a declarat inginerul George Dobrea.

Schimbare de mentalitate

„Din 2010 am intrat în galaxia BASF AG, divizia italiană profilată pe chimie aplicată în construcţii. În Basf CC Italia Spa asigurăm consultanţă externă pe probleme de dezvoltare regională şi asistenţă la aplicarea produselor răşinoase. Asta a produs în mine, şi în firma GEOPAV Sistemi Resinosi, o schimbare profundă de mentalitate. Astăzi avem meritul ca în marea majoritate a caietelor de sarcini ale lucrărilor publice să găsim propuse serviciile şi produsele noastre. Şi asta ca recunoaştere şi preţuire a calităţii şi seriozităţii demonstrate în timp, şi NU cu... şpagă ca prin alte părţi!”, a subliniat omul de afaceri George Dobrea.

„Eşti de-al nostru?

„La o reuniune cu dl. Odorizzi, directorul la vremea respectivă al grupului Melinda, după ce mi-a atribuit realizarea pardoselilor şi a celulelor frigorifere de la o noua arie de stocare în Val di Non, a Taio, mă întreabă: «Sei dei nostri? – eşti de al nostru?». Îi răspund că nu, şi-mi urează să devin! Asta ca nivel de percepere a profesionalismului şi integrării pe care italienii o au faţă de străini!”, a conchis, cu umor, inginerul gălăţean George Dobrea.

Secretul unei afaceri de succes?

„Am încercat şi am avut norocul să am alături colaboratori de calibru, printre care profesorul cu care am studiat şi cu care am deschis ochii în meseria mea, dl. Pier Luigi Bonora, o personalitate la nivel mondial în anticorodare industrială. Ei mi-au dat criteriile prin care să văd afacerea, urmărind nu profitul, ci calitatea lucrărilor executate şi mai ales stabilitatea teritorială şi fidelizarea clientelei. Secretul unei afaceri de succes? Calitatea produselor şi serviciilor oferite clientelei, asistenţa continuă şi nu nevoia de vedetism şi inutile schimbări. Stabilitatea şi calitatea serviciilor sunt o garanţie, iar atunci când vin create, e important să fie menţinute, acoperite de fapte şi nu de poveşti nemuritoare! Criza a selecţionat foarte mult piaţa, concurenţa... cine a supravieţuit a făcut-o pentru că a ştiut să redimensioneze afacerea la noile condiţii de piaţă”, ne-a spus inginerul George Dobrea.

Laborator... pe şantier

George Dobrea călătoreşte mult. Gestionează partea de nord-est a Italiei, cele “Trei Veneţii”, şi, ocazional, lucrează în Tirolul Austriac, Innsbruck şi în Elveţia.

„Toate produsele noastre, mă refer la Basf, sunt făcute în Europa, mai ales în Germania, Elveţia, Italia, Anglia, Belgia, Franţa şi Spania, şi în consecinţă la fiecare lansare a unui produs nou mergem să îl probăm, să-l testăm şi evident să exprimăm păreri avizate. Apoi, ca aplicatori de încredere al grupului Basf, avem rolul de a gestiona un laborator mobil... multe îmbunătăţiri ale produselor vin datorită nouă, cercetarea făcând-o direct pe şantier, şi în condiţii reale de aplicare a produselor”, ne-a mărturisit George Dobrea.

Ce planuri de viitor are gălăţeanul şi cum se leagă ele de Galaţi de de România veţi afla dintr-o pagină viitoare de Diaspora.

Citit 6452 ori Ultima modificare Luni, 25 Aprilie 2016 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.