Din Suedia până în Canada | Cum sărbătoresc Paştele românii din străinătate

Din Suedia până în Canada | Cum sărbătoresc Paştele românii din străinătate
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Purtând în inimi dorul sărbătorilor de acasă, al râurilor de oameni cu lumânări aprinse în mâini, care umpleau străzile oraşelor şi satelor în noaptea de Înviere, mulţi dintre români nu renunţă la tradiţiile părinţilor şi ale bunicilor nici după ani de zile petrecuţi în străinătate. Vă invităm într-un periplu prin lumea largă, să aflăm cum sărbătoresc Paştele românii din Diaspora.

    Ouă încondeiate, în capitala Suediei

Chiar în ziua în care capitala Suediei a fost zguduită de atentatul terorist, în urma căreia şi o româncă a fost rănită, la Institutul Cultural Român de la Stockholm a avut loc vernisajul unei expoziţii de tradiţii şi obiceiuri româneşti legate de Paşti. Un semn că viaţa merge mai departe, în ciuda terorii!

Potrivit Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, sub genericul „Veniţi de luaţi lumină” au fost prezentate icoane pe sticlă şi lemn, costume populare româneşti, covoare olteneşti, ouă roşii, cozonaci, colaci şi ceramică de Baia Mare, ţesături, au fost reconstituite Masa de Paşti, Coşul Pascal şi ouă încondeiate din Transilvania, Oltenia, Bucovina, Poiana Stampei şi Suceava.

Vernisajul a fost urmat, sâmbătă şi duminică, de două ateliere pentru copii, dedicate acestui minunat meşteşug al încondeierii ouălor, ridicat la rang de artă, susţinute de meşterul popular bucovinean Elena Hojda.

„Dacă noi, aici, vorbim de Iepuraşul de Paşte, este pentru că el vine din Nord şi, iată, ne ducem şi noi către Nord cu obiceiurile noastre", declara Paulina Popoiu, directorul general al Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, căreia Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al românilor din Europa de Nord i-a conferit cea mai înaltă distincţie a Episcopiei, „Crucea Nordului”.

Copacul cu ouă

Potrivit presei din diaspora, în Parcul Alsos din Peristeri, a fost împodobit un copac cu ouă de Paşte, realizate de mai multe asociaţii, şcoli de weekend şi şcoli elene. Printre artişti s-au aflat profesorii şi elevii Şcolii de Limba Română, Cultură şi Civilizaţie din cadrul Asociaţiei Interculturale Româno-Elene "Dacia", care au realizat, în orele de arte vizuale şi activităţi practice, ouă cu diferite desene pentru acest eveniment inedit, care a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional “Colors of Pysanka”.

La Vasto, Abruzzo, copiii români şi italieni au pictat oua de Paşte în incinta Catedralei San Giuseppe, eveniment coordonat de preoţi: don Gianfranco Travaglini şi părintele Iulian Stoica de la Parohia Ortodoxă din Vasto. Preotul Stoica le-a explicat tuturor copiilor simbolistica acestor tradiţii româneşti.

Un workshop de încondeiere a ouălor de Paste destinat copiilor şi nu numai a avut loc şi la Milano, unde au fost dezvăluite şi secretele icoanelor pictate pe sticlă.

Parohie românească

Credincioşii români din Zagreb vor avea posibilitatea să se roage într-un locaş propriu, începând cu Sărbătoarea Învierii Domnului, când va avea loc deschiderea oficială a parohiei româneşti. Biserica va avea hramurile Sfântul Ioan Botezatorul şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, transmite www.basilica.ro. Amenajările specifice cultului ortodox au fost suportate de Patriarhia Română.

Zi de sărbătoare Câmpul Românesc

Ca în fiecare an, în prima zi de Paşti, românii din Canada se vor aduna la Câmpul Românesc, să ciocnească un ou roşu şi un pahar de vin, urându-şi unul altuia, cu credinţă şi cu dragoste, “Hristos a înviat”. Mesele se umplu cu flori şi bucate tradiţionale, „dar mai presus de această abundenţă gastronomică, prin calda ospitalitate şi buna cuviinţă a oamenilor ce sfinţesc locul, îţi regăseşti o pace neasemuită a sufletului, o împăcare deplină cu tine însuţi şi cu cei din jur. Aici, te simţi “acasă”, căci eşti întâmpinat cu bucurie, urări de bun venit şi îndemnat cu drag, la masă.

Aici, eşti “acasă”, în poienile cu troiţe şi copaci înmuguriţi, lângă chipul lui Eminescu dăltuit în marmură alba, sub maiestoasele sălcii de lângă râu, unde se oglindesc pădurile de pe deal, ascunzând în căuşul lor dalba Capelă Sfânta Maria. În acest loc de simboluri ale trecerii noastre prin istorie, binecuvântat de lumină şi seva înfloririi, sărbătorirea Învierii Domnului Nostru IIsus Hristos, devine o sărbătoare a dragostei sufleteşti, primăverii, înţelegerii între semeni şi bucuriei de a fi împreună!” se arată în mesajul postat pe portalul Câmpului Românesc din Hamilton.

Citit 5019 ori Ultima modificare Joi, 13 Aprilie 2017 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.