Din Frumuşiţa în Antibes | Un gălăţean luptă pentru drepturile romilor în Franţa (FOTO)

Din Frumuşiţa în Antibes | Un gălăţean luptă pentru drepturile romilor în Franţa (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Franţa i-a salvat viaţa, iar el s-a simţit dator să-i salveze pe romii din Hexagon. „Soldatul rom”, aşa îi spun francezii gălăţeanului Viorel Costache, acordeonist din Frumuşiţa, fost lăutar în orchestra „Doina Brateşului”, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Prales Defense de roms en France, primul ONG de apărare a drepturilor romilor din Franţa.

„Je dois aider mon peuple” – „Trebuie să-mi ajut poporul”, mărturisea Viorel Costache în titlul unui articol apărut în 2015 în presa franceză. Originar din Frumuşiţa, comună cu tradiţii lăutăreşti, Viorel Costache este acordeonist, şi a activat 12 ani în orchestra „Doina Brateşului”. Viaţa i s-a schimbat acum 15 ani, când a fost diagnosticat cu o boală de ficat, iar medicii i-au mai dat patru-cinci ani de trăit. Ajunsese o umbră – 51 kg la 1,71 m – când, în primăvara anului 2012, o verişoară i-a propus să meargă în Franţa, să se trateze prin Crucea Roşie. „Medicina franceză m-a tratat şi m-a vindecat după un an”, mărturiseşte. După operaţia suferită, a ales să rămână acolo, să cânte, dar să şi înveţe. În România a absolvit opt clase, dar în Franţa a învăţat limba, a urmat un curs de informatică, apoi unul de formare profesională ca mediator social la Strasbourg, la Consiliul European.

Prales, adică fraţi

„În 2012, nişte prieteni francezi, văzând că ajut romi şi români, mi-au spus să fondez o asociaţie, ceea ce am făcut, după ce am văzut cum romii sunt vânaţi şi expulzaţi de pe teritoriul francez. După înfiinţare, am început să particip la reuniunile altor asociaţii pentru a învăţa care este rolul unui ONG. Prima acţiune cu care s-a remarcat Prales a fost la expulzarea unor romi dintr-o vilă părăsită. După aceea au fost inundaţii foarte mari, care au afectat terenul unde erau instalaţi romi, inundând barăcile existând riscul unor victime. Atunci am sunat prefectul care a luat decizia de a rechiziţiona o sală de sport, unde a instalat romii şi copiii. Asociaţia Prales are astăzi 1.280 de membri, cotizaţia fiind un euro pe an. În 2015, preşedintele Ligii Drepturilor Omului îmi zicea în glumă că cel mai mediatizat ONG este Prales”, ne-a declarat Viorel Costache.

Candidat la europarlamentare

„În noiembrie 2013, în urma unei scrisori adresată domnului prim-ministru al Franţei, Jean-Marc Ayrault, am fost invitat la cabinetul lui. În 2014 am fost invitat de Partidul Ecologist Francez să particip pe listele lor la alegerile europarlamentare. Am fost locul 18 pe aceeaşi listă cu Michèle Rivasi, deputat european. O onoare pentru poporul romilor: un rom pe listele electorale ale francezilor. Clasa politică din România nu mă cunoaşte, dar sunt cunoscut de vârfurile clasei politice franceze”, spune Viorel Costache.

Nu i-au cumpărat tăcerea

Viorel Costache spune că, nu o dată, s-a încercat stoparea activităţii sale: "De exemplu, în schimbul tăcerii mele mi s-a oferit un post cu un salariu foarte atrăgător, ca mediator traducător în Prefectură, dacă renunţam la Prales şi la conferinţe de presă. Bineînţeles că am refuzat categoric, iar acest lucru l-a surprins foarte tare pe directorul care vroia să mă angajeze. Oare câţi romi ar fi refuzat?".

Nepăsarea ucide

"Melisa o fetiţă de opt ani, şcolarizată, a ars de vie într-un ghetou. O tragedie similară s-a petrecut şi la Lille, unde un băieţel a ars de viu. M-am deplasat 1.200 de km pentru a denunţa: romii plătesc cu vieţile copiilor lor nepăsarea celor care iau milioane de euro pe spatele sărăciei romilor. Reprezentaţii romilor din România, din Strasbourg ori Bruxelles nu au spus nimic, ci, ca de obicei, Costache…"

Şcoala Prales

„În Franţa, la fel ca în România, este întreţinută mizeria romilor pentru că aduce bani, bineînţeles nu în buzunarele sărăciei romilor, ci în buzunarele celor care o întreţin. Am suficiente noţiuni despre integrarea romilor. Educaţia este cheia integrării! Motivul fondării acestui ONG incluziunea social-educativă a copiilor de romi. Şi sper că într-o zi cei responsabili vor înţelege că educaţia va scoate romii din mizerie în toată Europa”, ne-a spus Viorel Costache. Pe primii copii şcolarizaţi acum cinci ani i-a dus de mână la şcoală. Şi-o aminteşte pe Denisa, o fetiţă integrată azi, care acum cinci ani locuia în condiţii total improprii.

În apartamentul unde Viorel locuieşte, de două ori pe săptămână, vin 15 copii pentru a face temele cu profesori voluntari, pentru că părinţii, analfabeţi, nu îi pot ajuta. Din septembrie va funcţiona a doua şcoală Prales în Grasse, oraşul parfumurilor. „În cinci ani nu am beneficiat de niciun fel de fonduri, nici europene, nici guvernamentale. Cineva din România mă întreba cum am reuşit atâtea lucruri bune fără fonduri, iar cei din România, cu zeci şi sute de milioane de euro, nu au făcut nimic. Sincer, nu ştiu ce să răspund. Sper ca într-o zi să pun în practică în judeţul Galaţi experienţa obţinută în Franţa”, ne-a mărturisit Viorel Costache.

Cine este Viorel Costache

A fost acordeonist în orchestra „Doina Brateşului”

A absolvit un curs de mediator social la Consiliul European

Fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Prales Defense de roms en France

Citit 8690 ori Ultima modificare Vineri, 21 Aprilie 2017 02:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.