Câte locuri de muncă vacante avem?

Câte locuri de muncă vacante avem?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La AJOFM, erau înregistrate, ieri, doar 37 de locuri de muncă vacante * Potrivit anunţurilor postate pe site-urile de recrutarea forţei de muncă de pe Internet, însă, numărul oportunităţilor de angajare  pentru gălăţeni ar fi de ordinul sutelor * Există, deci,  suficienţi angajatori care nu informează AJOFM cu privire la locurile de muncă vacante pe care le au, aşa cum le cere legea *

Neglijenţa ar putea să-i coste pe agenţii economici între 3.000 şi 5.000 de lei.

Situaţia are totuşi o latură pozitivă: se pare că şomerii gălăţeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă nu sunt obligaţi să îşi pună speranţele doar într-unul dintre cele 37 de job-uri raportate către Agenţie.

Potrivit legii, agenţii economici care doresc să angajeze personal trebuie să comunice Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi existenţa respectivelor posturilor vacante din organigrama proprie, pe care le scot spre ocupare.

În cazul în care nu comunică aceste date către AJOFM, agenţi economici pot totuşi să angajeze în termeni legali, doar că sunt pasibili de o amendă usturătoare, pe care AJOFM le-ar putea-o aplica.

Chiar şi aşa, mulţi angajatori se fac că plouă atunci când vine vorba despre aceste informări care ar trebui trimise către AJOFM. Nu e tocmai corect, dat fiind că vorbim despre o încălcare a unei legi în vigoare.

Un fapt care ne-a bucurat, însă, este că gălăţenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au la dispoziţie o ofertă ceva mai diversificată de job-uri din care să aleagă. 

Oficial, erau doar 37 de locuri

Potrivit informaţiilor oferite de purtătorul de cuvânt al AJOFM Galaţi, Nicoleta Harţegan, în baza de date a Agenţiei figurau, ieri, drept vacante 37 de locuri de muncă: 30 de posturi de consilier financiar bancar, trei de vânzător, două de manager, unul de inginer de producţie şi încă unul de sudor.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei ne-a lămurit că, potrivit Legii 76 din 2002, articolele 10, 113 şi 114, necomunicarea locurilor de muncă vacante de către angajator constituie contravenţie şi poate fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei.

Totuşi, potrivit directorului-coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea, angajatorul poate să facă angajarea legal, cu contract de muncă, şi fără să informeze AJOFM, dar că astfel va comite o contravenţie pe care Agenţia o poate sancţiona.

Raiul job-urilor online

Dacă intraţi pe câteva site-uri de internet specializate în mediatizarea ofertelor de angajare şi căutaţi job-urile disponibile din Galaţi, veţi vedea că numărul lor depăşeşte cu mult 37.

Se caută, prin intermediul anunţurilor postate online, tot soiul de angajaţi: de la programatori şi agenţi de vânzări, operatori de call-center şi personal pentru video-chat-uri până la consultanţi în diverse domenii de activitate şi muncitori în construcţii etc.

Evident, nimeni nu vă garantează că şansele dumneavoastră de angajare cresc numai pentru că  aplicaţi la vreo sută de astfel de joburi în aceeaşi zi.

În plus, trebuie să şi verificaţi cu atenţie   siguranţa eventualelor slujbe pentru care aţi fost acceptat.

Dar trebuie să recunoaştem că e oarecum reconfortant să ştim că gălăţenii care îşi caută loc de muncă au  la dispoziţie o ofertă mai mare de locuri vacante.

În Spania - start la cules căpşuni

Gălăţenii care vor să se lucreze la cules de căpşuni, în Spania, se pot adresa, zilele acestea, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

CV-urile trebuie depuse până pe data de 27 ianuarie, iar interviul de angajare va avea loc în localitatea Teiuş din judeţul Alba.

Trebuie să mai ştiţi că angajatorul caută persoane cu experienţă în agricultură şi care sunt apte de muncă grea, în spaţii neacoperite.

Veţi primi, pentru efortul dumneavoastră, un salariu zilnic de 37 de euro brut. Programul de lucru se întinde pe durata a minim 6 ore pe zi, iar contractul de muncă se încheie pe o perioadă definită de 3 luni.

Dacă sunteţi interesaţi, mergeţi la AJOFM cu buletinul, cu adeverinţă de la medicul de familie care să ateste că sunteţi apt de muncă şi cu cazierul care să demonstreze că nu aveţi antecedente penale.

De asemenea, trebuie să aveţi la dumneavoastră un CV europass, completat în limba română.

Dacă aveţi dificultăţi în completarea documentaţiei, adresaţi-vă funcţionarilor Agenţiei, care vă vor ajuta să vă definitivaţi

pnl3
Citit 3664 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.