Şomaj tehnic fără acoperire

Şomaj tehnic fără acoperire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 2010 nu pare a însemna nici pe departe anul în care economia ar putea începe să duduie, măcar aşa, de plăcerea zgomotului *

Debutul acestui an aduce mai degrabă tensiuni şi motive de îngrijorare atâta vreme cât sunt oarecum evidente şovăielile guvernamentale în ce priveşte măsurile de combatere a efectelor crizei.

În beneficiul tuturor, sau al nimănui

Un exemplu care poate vorbi de la sine a fost evidenţiat de către sindicaliştii de la Cartel Alfa.

Mai precis, potrivit preşedintelui filialei locale a acestei structuri sindicale, Romică Gârneaţă, atât sindicaliştii, cât şi asociaţiile patronale au cerut Guvernului prelungirea prevederilor legislative de anul trecut care făceau referire la şomajul tehnic.

„Ştiţi foarte bine că anul trecut s-a aplicat o ordonanţă care impunea, în situaţia în care salariaţii erau trimişi în şomaj tehnic, să fie plătiţi timp de trei luni cu 75 la sută din salariu, taxele şi impozitele pe salariu fiind suportate de către stat”.

„În condiţiile economice din 2009 acest lucru a venit atât în sprijinul salariaţilor, cât şi al patronatelor şi statului”.

„În primul rând oamenii nu şi-au pierdut locurile de muncă, iar asta este foarte important. Apoi statul nu a fost pus în situaţia de a achita mai multe ajutoare de şomaj”, a explicat Gârneaţă.

Galaţiul, în pericol

Potrivit acestuia, neadoptarea unei astfel de decizii referitoare la acordarea a 75 la sută din salariu în perioadele de şomaj tehnic poate crea situaţii dezastruoase pentru economia românească, iar Galaţiul poate fi serios afectat.

„Metalurgia este unul dintre domeniile care se poate prăbuşi în situaţia în care guvernul va refuza aplicarea unei astfel de măsuri. Iată, la ArcelorMittal Galaţi încep deja perioadele de concedii forţate, iar următorul pas poate fi trimiterea în şomaj tehnic”.

„Dacă se va întâmpla aşa, oamenii nu vor mai fi protejaţi de aceste prevederi legale despre care vorbeam mai devreme”.

„Şi nu este vorba doar despre combinatul siderurgic, ci şi despre Atlas, ICMRS şi alte societăţi din oraşul nostru”, a mai spus sindicalistul. 

În cele din urmă, reprezentantul Cartel Alfa a precizat că structura pe care o coordonează în oraşul nostru a înaintat prin Prefectura Galaţi către Guvern, încă de anul trecut, o cerere de prelungire a acestei ordonanţe.

Se pare însă că solicitarea lor nu a ajuns acolo unde trebuie sau nu i s-a acordat prea mare importanţă.

Cu jalba-n proţap

La nivel naţional, liderii structurii sindicale amintite mai devreme au susţinut că, începând de luni, timp de două săptămâni, 100 oameni vor picheta sediul Ministerului de Finanţe, protestând faţă de lentoarea cu care guvernul acţionează în situaţii de criză şi faţă de măsurile nepotrivite adoptate deja.

Liderul Cartel Alfa Galaţi a precizat însă că, deocamdată, gălăţenii nu vor lua parte la această acţiune.

Citit 713 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.