Banii, irigaţiile sau licitaţia!

Banii, irigaţiile sau licitaţia!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sub presiunea procedurii de executare silită, OUAI Şendreni şi-a achitat datoriile la bugetul de stat * Situaţia rămâne incertă la OUAI Vameş * Toate „minunile” ţin până la licitaţia a treia *

Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) Şendreni a reuşit pe ultima sută de metri să scape de executarea silită pusă în mişcare de DGFP Galaţi pentru neplata datoriilor cumulate la bugetul de stat.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, OUAI Şendreni, OUAI Braniştea şi OUAI Vameş şi-au văzut, încă din septembrie 2009, sistemele de irigaţii scoase la vânzare prin licitaţie publică pentru recuperarea unor datorii ce totalizau 5,57 miliarde de lei vechi.

Cele mai mari datorii le avea OUAI Şendreni (281.000 lei), urmată de OUAI Braniştea (146.000 lei) şi OUAI Vameş (130.000 lei).

Cele trei OUAI-uri au scăpat ca prin urechile acului de a fi vândute la prima licitaţie şi asta numai pentru că, în urma negocierilor dintre Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii, s-a stabilit ca fiecare sistem de irigaţii să fie vândut în totalitate şi nu pe bucăţi.

Ideea era de a se evita o eventuală dezmembrare a lor, dat fiind că amatori de „fier vechi” se găsesc oricând… OUAI Braniştea a reuşit prima să-şi achite datoriile, dar pentru OUAI Şendreni şi OUAI Vameş s-a reluat în această lună procedura de licitaţie, la un preţ de pornire cu un sfert mai mic decât cel iniţial.

Săptămâna trecută a fost momentul adevărului, iar presiunea fiscală se pare că a făcut minuni.

„OUAI Şendreni şi-a achitat datoriile înainte de data fixată a licitaţiei şi, prin urmare, procedura de vânzare a fost oprită”, ne-a declarat George I.Marinescu, purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi.

„Membrii acestei organizaţii au înţeles situaţia, că nu au cum să scape fără plata acestor datorii”.

„În ce ne priveşte, ne bucurăm că sistemele de irigaţii au rămas neatinse, dată fiind importanţa lor într-o zonă extrem de secetoasă”, ne-a declarat la rândul ei Violeta Nanu, directorul coordonator al DADR Galaţi.

Plata datoriilor le rezolvă pe toate

Iţele sunt, se pare, pe cale de a se descurca şi la OUAI Vameş. Sistemele de irigaţii de aici au scăpat şi la licitaţia a doua de vânzare, dat fiind faptul că nu a fost nimeni care să liciteze pentru ele.

„În acest caz, dacă nu se plătesc datoriile se va organiza licitaţia a treia, în care preţul de pornire va fi, practic, la jumătatea celui din prima licitaţie, actualizat cu rata inflaţiei”, a precizat reprezentantul DGFP Galaţi.

La licitaţia a doua, bunurile OUAI Vameş au fost scoase la vânzare cu 306.397 lei, faţă de 408.530 lei cât a fost preţul de pornire în septembrie 2009.

Dacă se va ajunge la o nouă licitaţie, preţul de pornire ar fi în jurul a 200.000 lei. Asta în condiţiile în care, la a doua licitaţie, doar sistemul celor 23 km de ţevi era evaluat la 274.177 lei!

„Situaţia este grea, dar avem promisiuni că membrii OUAI Vameş îşi vor plăti până la sfârşitul lunii datoriile şi nu va mai fi nevoie să se organizeze o nouă licitaţie”.

„Sper că promisiunile vor fi respectate şi aceste sisteme, în care s-a investit foarte mult, vor scăpa de executarea silită”, a arătat directorul DADR Galaţi.

S-ar pune astfel capăt unei situaţii fără precedent în agricultura gălăţeană.

De-a lungul timpului, pentru refacerea şi susţinerea celor trei OUAI-uri din zona Şendreniului, statul a investit în timp 23 miliarde lei vechi.

Şi, după cum spuneam, pericolul mare nu era atât cel al vânzării acestor bunuri, cât acela ca sistemele să fie dezmembrate şi vândute pur şi simplu pe bucăţi, chiar şi la preţ de fier vechi, aşa cum s-a întâmplat în timpul debandadei din agricultură de la începutul anilor ’90.

Citit 1219 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.