Mierea românească, ameninţată de criză şi de condiţiile meteo

Mierea românească, ameninţată de criză şi de condiţiile meteo
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit declaraţiilor lui George Osanu, preşedintele Filialei Asociaţiei Apicultorilor din judeţul Galaţi, dacă statul român nu va reveni asupra deciziei de a nu acorda subvenţii apicultorilor români, meseria de creştere a albinelor va dispărea în curând.

Potrivit lui Osanu, până anul trecut, Guvernul României acorda o subvenţie în valoare de 20 de lei pentru fiecare familie de albine, punând condiţia ca respectivul beneficiar să predea, contra  cost,  minim 10 kg de miere către Asociaţia Apicultorilor. Subvenţia a fost stopată în acest an, motiv pentru care apicultorii încep să se confrunte cu probleme financiare.

Deşi din cei 400 de membri ai asociaţiei de la Galaţi, circa 250 beneficiază sau vor beneficia de finanţări europene, prin accesarea diverselor programe în domeniu, acest ajutor nu este suficient fără subvenţia de stat, a avertizat George Osanu.

Cât priveşte preţurile de achiziţie a mierii, acestea sunt pentru 2010, la fel ca şi în 2009: 7 lei/kg pentru mierea polifloră şi 10 lei/kg pentru mierea de salcâm.

În afară de problemele financiare cu care se confruntă apicultorii, nici condiţiile meteo nu au favorizat, până acum, producţia de miere la floarea de rapiţă şi la salcâm.

În medie, s-a  obţinut o producţie de circa 3 kg pe fiecare familie de albine, în condiţiile în care, în 2009, producţia medie de miere, pentru un cules, a  fost de 20 de kg/familie, iar teoretic, o producţie maximă ajunge la 25-30 de kg/familie. Potrivit lui Osanu, motivele care au condus la o producţie scăzută sunt temperaturile joase din perioada mai-iunie, dar şi ploile puternice.

Toate aceste condiţii, financiare şi de mediu, au determinat un consum scăzut de miere la nivel naţional, de 2-3 kg/cap de locuitor/an, comparativ cu media din UE care se ridică la 5-6 kg/cap de locuitor/an.          

Asociaţia Apicultorilor din România – Filiala Galaţi a fost constituită în anii ’60, iar în prezent din ea fac parte aproximativ  400 de membri. Potrivit preşedintelui asociaţiei, George Osanu, cei 400 de membri cresc în total circa 14.000 de familii de albine, în condiţiile în care, în medie, o familie de albine numără 40-50.000 de albine.

Faţă de ultimii 2-3 ani, asociaţia de la Galaţi înregistrează o creştere a numărului de membri, ca urmare a cursurilor de specializare oferite gratuit de asociaţie.

Citit 852 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.