Milioane de lei, sufocate pe câmpii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cele mai întinse culturi afectate sunt cele de rapiţă * Calitativ, recolta de grâu a fost compromisă * Urmează scumpirea pâinii?… *

În ultimele două luni, inundaţiile, grindina, furtunile, dar şi creşterea nivelurilor râurilor Siret şi Prut şi fluviului Dunărea, care au făcut ca apa să sufoce culturile de pe câmpuri, au condus la compromiterea a 12.000 de ha de culturi agricole şi păşuni, provocând pagube financiare de peste 11 milioane lei. 

Mai exact, potrivit datelor furnizate de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, fenomenele meteo nefavorabile care au condus la inundarea culturilor şi păşunilor au afectat o suprafaţă totală de 12.126,54 ha, înregistrându-se pierderi totale financiare în valoare de 11,84 milioane lei.

Dacă vorbim despre pagube financiare, cele mai însemnate pierderi au fost raportate de cultivatorii de rapiţă (peste 4 milioane de lei), urmate de pierderile cultivatorilor de grâu (peste două milioane de lei), porumb (1,7 milioane lei) şi floarea soarelui (1,3 milioane lei).

Dacă ne referim la cele mai întinse culturi afectate, „topul” se schimbă puţin. Cultura cu cele mai întinse suprafeţe afectate este tot rapiţa, unde inundaţiile au afectat 474,46 ha, grindina a distrus culturile pe o suprafaţă de 1.212 ha, iar furtuna a mai afectat alte 4.200 de ha. 

În total, 5886,46 de ha au fost afectate, din totalul de 29.004 ha cultivate la nivelul întregului judeţ Galaţi. Potrivit raportărilor fermierilor, culturile de rapiţă afectate indică o pierdere financiară în valoare de 4,89 milioane lei.

Pe al doilea loc însă se află floarea soarelui (nu grâul, în topul pierderilor financiare). În total, au fost afectate 1.354,15 ha de teren cultivat cu floarea soarelui (din totalul de 34.996 ha, cultivat la nivelul judeţului Galaţi), fiind vorba despre o pierdere financiară de 1,34 milioane lei.

Pe al treilea loc se situează orzul, cu o suprafaţă de 383,93 ha afectate (din totalul cultivat de 5.301 ha), fiind vorba despre o pagubă de 356.273 de lei.

Abia pe al patrulea loc se situează culturile de grâu afectate de inundaţii, în judeţul Galaţi. Vorbim de o suprafaţă afectată de 1.875 de ha (o pagubă de 2,1 milioane lei), din totalul de 64.578 de ha cultivate la nivelul întregului judeţ.   

S-au mai înregistrat pierderi provocate de inundaţii şi furtuni şi în alte sectoare: porumb – 1.997 ha (1,7 milioane lei pierdere), păşune – 279 ha (27.900 de lei), soia –114 ha (135.371 lei pierderi), viţă-de-vie - 87 de ha (un milion de lei pierderi), legume – 80 ha (un milion de lei pierderi).

Pâinea mai scumpă

Chiar dacă, din punct de vedere cantitativ, cultura de grâu nu a fost foarte afectată, din punct de vedere calitativ, lucrurile stau pe dos. Directoarea DADR Galaţi, Violeta Nanu, spune că „din cauza intemperiilor s-au înregistrat deprecieri calitative la grâul de consum şi cel de sămânţă.

Deprecierile calitative au afectat 50 la sută din producţia obţinută, din cauza încolţirii bobului în spic, dar şi din cauza deteriorării indicilor de calitate a grâului. Ca urmare, grâul de panificaţie s-a transformat în grâu furajer, ducând astfel la creşterea preţului la grâul de panificaţie.

Deja s-au înregistrat creşteri de preţ, în ultimele două săptămâni, de la 4.500 la 6.000 de lei (vechi), iar agricultorii nici nu mai ştiu care este preţul corect. Este clar că acest lucru va influenţa şi preţul pâinii sau al covrigilor, însă nu se poate ca cineva să impună un anumit preţ, este piaţă liberă”.

Cât priveşte asigurările pe care agricultorii le-ar putea primi pentru culturile afectate de inundaţii, Violeta Nanu spune că „…doar o parte din fermieri sunt asiguraţi… chiar cunosc cazuri de persoane care s-au asigurat anul trecut şi, pentru că au avut experienţe neplăcute şi nu şi-au primit banii de asigurare, anul acesta nu au mai înnoit contractul… şi tocmai în acest an aveau nevoie de sprijin financiar, că au înregistrat pagube”.

Citit 853 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.