Protejarea industriei europene de oțel, extremă urgență. Solicitarea lui Dan Nica la nivelul Comisiei Europene

Protejarea industriei europene de oțel, extremă urgență. Solicitarea lui Dan Nica la nivelul Comisiei Europene
Evaluaţi acest articol
(43 voturi)

Protejarea industriei siderurgice trebuie să fie o temă prioritară în cadrul politicilor economice ale Comisiei Europene, în vederea protejării întreprinderilor și a locurilor de muncă din acest sector strategic, a declarat europarlamentarul gălățean Dan Nica, în cadrul dialogului instituțional cu comisarii europeni Margrethe Vestager și Maros Sefcovic.

Viitorul industriei siderurgice este una dintre temele cele mai sensibile aflate în prezent pe agenda instituțiilor europene, inclusiv a Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European.

Recent a avut loc la Bruxelles o întâlnire a comisarului european pentru Concurență, Margrethe Vestager și a comisarului european pentru Relații Interinstituționale și Prognoză, Maros Sefcovic, cu reprezentanții industriei siderurgice europene, dar și cu europarlamentari, în care s-a abordat viitorul acestei industrii, în contextul mai amplului proces al strategiei de reducere a emisiilor de carbon.

Tema este de interes pentru gălățeni, dat fiind faptul că inclusiv la nivelul Grupului Liberty Steel, care controlează Combinatul Siderurgic de la Galați, se derulează strategia ”Greensteel” ce are ca obiectiv o producție sustenabilă și neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Pe de altă parte, piața europeană a oțelului rămâne una complicată, fie și numai dacă amintim de efectele războiului din Ucraina, creșterea prețurilor la energie, oțelul importat la preț de dumping sau efectele inflației.

”Apreciem demersurile la nivelul UE spre o tranziție ecologică a industriei siderurgice, dar în același timp nu trebuie să uităm că trebuie să păstrăm competitivitatea acestui sector strategic. Nu se poate vorbi de o reformă ecologică a industriei europene fără a ține cont și de riscurile multe cu care se confruntă în prezent industria oțelului! Prin urmare, în calitate de legislatori europeni, solicităm Comisiei Europene să ia măsuri imediate pentru protejarea producției de oțel și a locurilor de muncă în Europa, precum și pentru a debloca investițiile suplimentare în decarbonizare”, a declarat europarlamentarul Dan Nica, președintele grupului S&D din cadrul Comisiei ITRE a Parlamentului European.

Acesta a precizat că Europa este singura piață majoră a oțelului unde nivelul producției și al ocupării forței de muncă au fost în scădere mai mulți ani la rând, în timp ce importurile au atins noi cote record. Drept urmare, pentru a inversa această tendință negativă, Comisia trebuie să-și intensifice eforturile pentru a asigura condiții de concurență echitabile prin consolidarea măsurilor sale de apărare comercială, consideră europarlamentarul gălățean.

”Noi nu putem accepta ca industria noastră să fie subminată de practicile comerciale neloiale la care recurg țări cu capacitate de producție în exces, dar care nu respectă normele de mediu europene, având în vedere inclusiv eforturile de miliarde de euro făcute de companiile europene prin investițiile în producerea de oțel verde. Drept urmare, solicităm actualei Comisii să prezinte cât mai curând posibil un plan de acțiune pentru industria oțelului, concentrat pe prezentarea unui model economic favorabil producerii de «oțel verde» în Europa. Acest plan - «Green Steel Made in Europe» – ar trebui să includă masuri specifice pentru depășirea unor bariere precum lipsa aprovizionării cu energie la costuri competitive, dezvoltarea lentă și necoordonată a noii infrastructuri industriale, incertitudinile pe piață privind cererea pentru «produsele verzi» produse în UE, lacunele în aplicarea CBAM (Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră – n.r.). De asemenea, Comisia trebuie să conceapă cât mai rapid măsuri structurale pentru a controla efectul dăunător al creșterii importurilor din țările cu capacități excedentare de oțel asupra tranziției industriei noastre”, a arătat europarlamentarul Dan Nica.

Sectorul siderurgic european, așa după cum reiese din datele Comisiei Europene, este liderul în materie de decarbonizare la nivel global, cu aproximativ 60 de proiecte majore cu emisii scăzute de carbon din 80 planificate la nivel mondial.

Pe de altă parte, tranziția sectorului siderurgic european necesită investiții de capital de 31 miliarde de euro, în timp ce cheltuielile operaționale se ridica la 54 de miliarde de euro, însumând astfel 85 de miliarde de euro.

Potrivit reprezentanților industriei siderurgice europene, calitatea de lider a Uniunii Europene în cursa către producția cu emisii reduse de carbon este însă pusă în pericol de prețurile la energie, care sunt de 4 până la 6 ori mai mari decât cele plătite de concurenții din afara spațiului european. De asemenea, capacitatea globală în exces a depășit peste 600 de milioane de tone, la care în următorii trei ani se vor mai adăuga încă 150 de milioane de tone. Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană are nevoie de o capacitate mai rapidă de răspuns la politicile comerciale neloiale practicate de alte state sau la ambițiile climatice neuniforme între actorii globali care sunt activi inclusiv pe piața europeană.

Citit 6522 ori Ultima modificare Luni, 22 Aprilie 2024 19:32

7 comentarii

  • postat de MM
    Luni, 22 Aprilie 2024 15:12
    5.13.178.***
    Mda, vrăjeală electorală tipic anilor ‘90-2000, din partea cameleonicilor FSN-isti
    Nea, dane, dar despre fabrica de baterii auto, ce se mai aude?
    Dar despre relocarea acelui combinat din Korea de Sud, pe platforma combinatului, ce se mai aude? Dar de spre fabrica de hidrogen, ce se mai aude?
    2
    12
  • postat de Roman
    Luni, 22 Aprilie 2024 14:52
    5.13.180.***
    Dan Nica trebuia sa ia atitudine când a fost vândut combinatul în timpul lui Năstase și nu acum și...De ce sleafta "lui " Borș nici acum nu da cu subsemnatul ?....Au furat cât nu va puteți închipui.
    2
    14
  • postat de Un galatean cu diploma, facand carausie
    Luni, 22 Aprilie 2024 13:06
    212.93.144.***
    Daca galatiul este unde este, adica cu zeci de mii de locuri de munca pierdute, iar tineretul acestui oras bate la porti straine pentru paine, cu diplome universitare in buzunar, acceptand sa faca distributie, toate sa datoreaza si acestui domn nica, care de 30 de ani, sa plimbat prin diferite demni
    3
    21
  • postat de relu
    Luni, 22 Aprilie 2024 10:24
    89.136.187.***
    Te-ai dus acolo degeaba, oamenii te-au ales pe incredere
    S-au inselat amarnic. N-ai facut nimic pentru tara
    ai dormit in front!
    3
    31
  • postat de Dorin
    Luni, 22 Aprilie 2024 09:16
    194.105.20.***
    Bla bla bla...
    3
    27
  • postat de Mai vreau un mandat! Sunt implicat!
    Luni, 22 Aprilie 2024 08:18
    37.201.4.***
    Vin alegerile si trebuie să vadă prostimea că există "implicare"!?
    3
    31
  • postat de florin
    Luni, 22 Aprilie 2024 05:37
    86.124.200.***
    Actuala comisie sprijinită de parlamentari că Nica au dus prețul energiei mult mai sus că în China și SUA în ultimii 4 ani!Politicienii europeni au fost ocupați cu protejarea gindacului de cimpie și mai puțin cu dezvoltarea industriei!În Germania a început un fenomen de relocare în SUA!Ne va durea !
    3
    25

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro