Culturile de păioase din județ, afectate de șocurile termice

Culturile de păioase din județ, afectate de șocurile termice
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În urma controalelor efectuate, în ultima perioadă, pentru constatarea stării fitosanitare a culturilor și emiterea în corespondență a buletinelor de avertizare, precum și la solicitarea unor fermieri, s-a constatat o stare generală foarte bună a culturilor, iar din punct de vedere fitosanitar, bolile foliare în complex atacă sub limita PED ca intensitate și frecvență. Se manifestă, însă, generalizat, cu intensități diferite, boli fiziologice la cerealele păioase, din cauza, în principal, a șocurilor termice din perioada 26.03 - 20.04.2024, se menționează într-un document remis Ministerului Agriculturii de Oficiul Fitosanitar Galați.

"Aceste șocuri termice s-au manifestat prin oscilații mari de temperatură, +5°C dimineața la ora 4.00 - 5.00, coroborate cu temperaturi de +25, chiar +30°C, la orele 16.00 - 17.00 și lipsa totală a precipitațiilor. Aceste diferențe au determinat boli de natură neparazitară, care se manifestă în tot județul prin îngălbenirea frunzelor (uneori apar dungi longitudinale) din cauza distrugerii clorofilei, până la o îngălbenire pronunțată a plantelor, dar și (uneori) o colorație violacee a frunzelor, caracteristică formării de antocieni. Fenomenul este în corespondență cu respectarea tehnologiei de cultură și vizează și terenurile mai slab fertilizate cu azot sau dacă azotul s-a aplicat fără o cartare agrochimică", ne-a declarat șeful Oficiului Fitosanitar Galați, Valentin Huciu.

Conform acestuia, bolile de natură neparazitară se vor estompa în perioada următoare, deoarece s-a executat tratamentul I contra bolilor foliare, urmând să fie avizat și al II-lea tratament, dar cu condiția respectării tehnologiei de cultură și a tehnologiei de combatere integrată.

Citit 1199 ori Ultima modificare Joi, 25 Aprilie 2024 13:18

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro