Negocieri la ArcelorMittal - Sindicaliştii au anunţat revendicările salariale

Negocieri la ArcelorMittal - Sindicaliştii au anunţat revendicările salariale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cereri separate din partea organizaţiilor sindicale din Combinat * FSS Metarom şi Solidaritatea Metal solicită creşterea lefurilor cu 12 la sută şi acordarea unei creşteri variabile de 5 la sută * Solidaritatea Virgil Săhleanu cere mărirea fondului de salarii cu 15 la sută, astfel încât toate lefurile să urce cu 300 de lei * Oferta patronatului este aşteptată săptămâna viitoare *

Liderii sindicali din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi i-au înaintat, marți, administraţiei companiei revendicările salariale pentru anul următor. Ele fac obiectul a două cereri separate, întrucât sindicaliştii, grupaţi în trei federaţii sindicale, nu au reuşit decât parţial să formuleze solicitări comune. Astfel, dacă Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom şi Federaţia Naţională Sindicală Solidaridaritatea Metal au decis să meargă pe aceeaşi listă de revendicări, Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România a făcut opinie separată.

Lefuri mai mari cu 12 la sută şi bonus de 5 la sută

Acestea sunt pretenţiile celor de la FSS Metarom şi de la Solidaritatea Metal. „Solicităm creşterea cu 12 la sută a salariului de bază, acordarea unui bonus variabil de 5 la sută din salariul de bază şi majorarea primelor la 200 de lei”, a declarat, la finalul întâlnirii cu patronatul, purtătorul de cuvânt al negociatorilor de la FSS Metarom, Vasile Crişan.

Acum, primele de Paşti, de Crăciun, de Ziua Metalurgistului şi de ziua de naştere pe care le încasează cei peste 8.000 de siderurgişti gălăţeni au o valoare de 120 de lei. Prima de Crăciun poate creşte, însă, la 200 de lei în anii în care unitatea este pe profit.

... sau fond de salarii mai mare cu 15 la sută

Cealaltă federaţie prezentă la negocieri, Solidaritatea Virgil Săhleanu, vrea ca procentul de creştere să se aplice la fondul de salarii, nu la salariul de bază, şi are pretenţii mai mari în privinţa primelor. „Cerem mărirea fondului de salarii cu 15 la sută şi împărţirea sumei suplimentare, în mod egal, la toţi salariaţii. După calculele noastre, fiecare angajat ar primi astfel circa 300 de lei în plus. Solicităm, de asemenea, majorarea primelor de Paşti, de Crăciun, de Ziua Metalurgistului şi de ziua de naştere la 250 de lei. În ceea ce priveşte prima de vacanţă, care acum se acordă diferenţiat, dorim creşterea ei la 1.200 de lei pentru toţi salariaţii. În prezent, ea este în valoare de 200 de lei pentru 70 la sută dintre angajaţi, restul încasând şi o subvenţie de vacanţă de 500 de lei”, a afirmat Gheorghe Tiber, de la Solidaritatea Virgil Săhleanu.

Organizaţia sa mai solicită acordarea unui bonus de 5 la sută ori de câte ori compania îşi realizează planul şi dublarea sporului de week-end, de la 25 la 50 la sută din leafă.

Patronatul face marţi prima ofertă

Administraţia ArcelorMittal Galaţi este aşteptată să răspundă cu o ofertă la revendicările sindicaliştilor marţea viitoare, pe 13 decembrie, când părţile se vor reuni la masa tratativelor.

În paralel cu negocierile pe salarii, cele două tabere vor continua atunci discuţiile pe conţinutul viitorului Contract Colectiv de Muncă al unităţii după ce în şedinţa de marți au parcurs 39 de articole din document. „Au rămas în discuţie şase-şapte articole, dintre care două sunt legate de suspendarea de drept a contractului individual de muncă. Aici dorim să protejăm cât mai bine salariaţii”, a spus Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal.

Citit 2489 ori Ultima modificare Marți, 06 Decembrie 2011 23:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.