Parteneriat pentru calitatea vieţii - Constructorii şi superoferta pentru locuinţe
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Parteneriat pentru calitatea vieţii - Constructorii şi superoferta pentru locuinţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Patronatul Societăţilor din Construcţii se oferă pentru un parteneriat cu autorităţile în vederea relansării construcţiilor de locuinţe. Faptul că România se află pe ultimul loc în UE la numărul de metri pătraţi locuibili pe cap de locuitor, dar şi în ceea ce priveşte gradul de îndatorare al populaţiei ar trebui să constituie un punct de plecare pentru o strategie în domeniul construcţiilor de locuinţe, susţin membrii PSC.

„România are cel mai mic spaţiu locuibil la numărul de locuitori, dar şi cel mai mic grad de îndatorare din Uniunea Europeană. Şi asta reflectă, de fapt, un grad ridicat al sărăciei deoarece, în restul Europei, creditarea nu a rezultat într-o secătuire a capacităţii de economisire a oamenilor, ci a fost folosită ca un instrument de flexibilizare a costurilor vieţii”, a subliniat Tiberiu Andrioaie, vicepreşedintele director general al PSC în conferinţa de la Galaţi.

Spaţiul de locuit pentru un român, conform ultimelor statistici, se cifrează la 21 metri pătraţi, mult sub Bulgaria (28 mp), dar şi sub standardul UE, de 36 mp.

Cât priveşte îndatorarea populaţiei, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, observa de curând că românii au un grad de îndatorare de numai 20 la sută din PIB.  Pe de altă parte, disponibilităţile băneşti ale românilor reprezintă doar 30 la sută din PIB-ul României şi prin urmare  rata de îndatorare n-ar putea fi crescută semnificativ.

De aceea, soluţia propusă de Patronatul Societăţilor din Construcţii este aceea a unui parteneriat public-privat în construcţia de locuinţe. Se mizează astfel şi pe interesul manifestat de Ministerul Dezvoltării de a atrage fonduri private în acest domeniu. Dar ultimele scandaluri cu fonduri europene, cât şi desele schimbări ale responsabililor din fruntea autorităţilor îi fac totuşi pe constructori să fie destul de sceptici că un astfel de parteneriat va demara curând, în ciuda disponibilităţii declarate de PSC.

Citit 2701 ori Ultima modificare Duminică, 04 Martie 2012 15:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.